НОВИНИ

Мариана Василева пред БНТ: Имаме подкрепата на ръководството на Азербайджан и развиваме спорта в страната (ВИДЕО)

Зам.-министърът на младежта и спорта в Азербайджан разказа за развитието на спорта в азиатската държава

марияна василева бнт имаме подкрепата ръководството азербайджан развиваме спорта страната видео
bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 24.03.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Мариана Василева от 16 години живее в Азербайджан. Тя започва своята кариера в южнокавказката държава отначало като главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика, за да се издигне до най-високия пост в страната, стигайки до зам.-министър на младежта и спорта в Азербайджан.

На поста тя е назначена лично от президента на страната Илхам Алиев, което е знак не само към самата нея и дейността ѝ, но и към България. Тя си спомня с интерес как започва нейният път в Баку. Днес тя отговаря за всички спортни федерации в Азербайджан и предпочита да не говори само за една от тях, каквато е тази за художествената гимнастика, а за всички взети заедно.

"Поддържам абсолютно всички спортисти, всички федерации, всички треньори. Така трябва и да бъде. Художествената гимнастика е един от най-естетичните видове спорт за момичета. Колкото повече момичета и младежи спортуват, това е добре за тяхното бъдеще. Сега виждате как се развива животът – повече технологии, остава по-малко време да се четат книги. Отделяме по-малко време за спорт и за себе си", сподели тя в интервю за предаването "Арена спорт".

Според Василева спортът в страната, където тя живее и работи заедно със семейството си, се е променил и развил с невероятна скорост.

"Преди 15-16 години бяха 5 клуба в страната, а сега са повече от 35. Вече имаме клубове по художествена гимнастика в много региони. През 2023 г. за първи път в историята на Азербайджан имаме европейска титла в ансамбъла на съчетанието с топки и ленти. Имаме и бронзов медал на първата местна гимнастичка, която се е родила и израснала в Азербайджан, участничка на олимпийски игри. Три бронзови медала на европейското първенство за девойки през 2023 г., три бронзови медала на световното за девойки в ансамбъла. Имаме достатъчно добри успехи, но имаме и много над какво да работим", допълни Мариана Василева.

Българката разказва, че подкрепата от страна на държавата помага за развитието на различни видове спорт.

"В останалите видове борбата е сред най-развитите спортове. Много активно се развива джудото – от тях очакваме добри резултати и квоти за Олимпийските игри в Париж. Имаме добри спортисти в леката атлетика, стрелба. Стараем се да развиваме всички видове спорт. През 2023 г., когато чествахме столетието на Гейдар Алиев, беше открита ледена площадка. Вече развиваме хокей и фигурно пързаляне. Имаме изцяло подкрепата на ръководството на страната – за инфраструктура, за масов спорт, на който се обръща изключително голямо внимание. Провеждаме изключително много състезания, защото това е единственият начин да привлечем вниманието и желанието на децата да се занимават със спорт. Много от тях за първи път виждат някои от видовете спорт", добави тя.

Бившата състезателка и треньорка по художествена гимнастика се старае да привлича български треньори и преподаватели в Баку, които да помогнат за развитието на всички видове спорт в Азербайджан, който инвестира много в тази област от обществения си живот.

"Миналата година организирахме световните първенства по таекуондо и стрелба. Има много българи, които работят в Азербайджан в различни сфери. Имаме преподавател в спортната академия, проф. Ганчева, тя завежда катедрата по гимнастика. Имаме треньор по тенис и падел, имаме трима треньори в най-силния ни футболен клуб Карабах. Азербайджанският народ е много гостоприемен. Като народи сме еднакви, според мен. Имаме близка кухня, близка култура. Бъдещето е с нас", завърши тя.

Цялото интервю с Мариана Василева гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчева неделя, привечер ще има валежи от дъжд
Слънчева неделя, привечер ще има валежи от дъжд
Йордан Лечков пред БНТ: От 34 години футболът е захвърлен на бунището (ВИДЕО)
Йордан Лечков пред БНТ: От 34 години футболът е захвърлен на бунището (ВИДЕО)