НОВИНИ

Една история за песимизъм, оптимизъм и повече реализъм (ВИДЕО)

Коментар на Стефан Георгиев.

Кирил Десподов Български национален отбор по футбол за мъже
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 24.03.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Български футбол
Слушай новината

Най-накрая, би възкликнал оптимистът. Какво пък толкова, би омаловажил песимистът. Но важното е какво би казал след победата над Танзания с 1:0 реалистът. Успех, който беше полезен от гледна точка на психологията, край на негативната серия и трети пореден двубой под ръководството на Илиан Илиев, в който България няма загуба.

Прекрасен гол на Кирил Десподов, без когото към момента, очевидно, атаката ни трудно би функционирала. Той е вкарал 5 от последните 10 гола за „лъвовете“. Да, за разлика от съперниците в първите два мача при новия селекционер – Унгария и Сърбия, сега противникът не може да респектира никого дори на собствения си Континент.

И точно затова е доста плашещо, че Танзания успя да сътвори толкова много опасни положения пред вратата на Димитър Митов. Някои от тях след груби грешки, други след добри атаки, а в края можехме да получим гол след ъглов удар, което си е ахилесова пета на представителния тим.

Ако говорим за последователност, такава определено има. В първия мач на Илиан Илиев срещу Унгария и в този срещу африканците 8 титуляри бяха едни и същи – т.е., гръбнакът вече се вижда. В центъра на защитата се очертава тандем между Алекс Петков и Валентин Антов. Виктор Попов е използван и на двата бека, а в центъра на терена присъствието на Илия Груев и Ивайло Чочев към момента изглежда сигурно.

Трима от споменатите дотук попадат и в друга категория. Десподов, Антов и Чочев са сред шестимата от всички 25 в отбора за FIFA Series, които имат зад гърба си поне 15 мача с националната фланелка. С други думи клишето: „Млад отбор сме, трупаме опит“, всъщност, не е лишено от логика. Но и младостта не може да е вечно оправдание. Реалистът би казал и друго: „Тепърва ни чака прекалено много работа, за да дойде моментът на успокоение и пълно удовлетворение от играта“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Хубер спечели състезанието в Планица и малката купа в ски полетите
Даниел Хубер спечели състезанието в Планица и малката купа в ски полетите
Международен турнир по спортни танци се провежда във Вършец
Международен турнир по спортни танци се провежда във Вършец