НОВИНИ

Борисов: Гърция и България стават основен енергиен хъб

борисов гърция българия стават основен енергиен хъб
bnt avatar logo
от БНТ
13:44, 24.08.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Политика

Днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света. Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемонията в Атина, където беше подписано споразумение между „Булгартрансгаз" ЕАД и „Газтрейд" С.А. за покупко-продажба на акции за терминала за втечнен газ до Александруполис.

„С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на ЕС, на ЕК, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала", изтъкна премиерът.

Борисов добави, че на пълни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България. „На теория съм чувал много за диверсификация, днес става факт", категоричен беше министър-председателят и добави, че да има истинска енергийна борса е добре за икономиката, бита и за европейския Пакт за зелена енергия.

"Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите", изтъкна Борисов.

"Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще", добави премиерът. Министър-председателят Бойко Борисов специално благодари за усилията на работещите по енергийните проекти.

В присъствието на премиерите Борисов и Мицотакис изпълнителният директор на „Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов подписа споразумението за покупко–продажба на акции от капитала на „Газтрейд" С.А. с мажоритарния собственик госпожа Асимина – Елени Копелузу. Подписано бе и още едно споразумение между проектното дружество „Газтрейд" С.А., „Булгартрансгаз" и другите акционери – гръцката държавна компания DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от големите международни компании, притежаващи танкери за транспортиране на втечнен природен газ.

Финализираните документи са последният етап от процеса, с който „Булгартрансгаз" ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ в изпълнение на решението на Министерския съвет от януари 2020 година и сключения предварителен договор за покупко–продажба на 20% от капитала на Газтрейд С.А.

На церемонията в Атина присъстваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
511 милиона евро за България от Брюксел
511 милиона евро за България от Брюксел
Лукашенко се закани да не търпи дълго протестите
Лукашенко се закани да не търпи дълго протестите