САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Борисов и Вучич инспектираха АМ "Европа" и "Балкански поток"

Александър Марков
от Александър Марков
12:24, 01.06.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Политика

Президентът на Сърбия Александър Вучич пристигна на еднодневно посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов. След кратка двустранна среща двамата инспектираха по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“.

На срещата беше подчертана още веднъж транспортната и енергийна свързаност между двете държави.

АМ "Европа" трябва да свърже София с ГКПП Калотина - 48 километра магистрален път, който се строи на 3 участъка. Най-напреднал в момента е участъкът между Драгоман и Сливница. Очаква се тази магистрала да бъде завършена в рамките на следващата година.

Трасето на стратегически важния за България "Балкански поток" - 474 км. газопровод, който се простира от българо-турската до българо-сръбската граница. Очаква се да бъде завършен предсрочно до края на тази година. 280 км тръби вече са положени по трасето му, от които 150 са заварени.

Край Летница, където минава трасето на газопровода, Борисов и Вучич дадоха съвместно изявление.

Александър Вучич заяви, че Сърбия възприема България като голям приятел, а българския народ като братски народ. Той благодари на Борисов, че е успял да издигне отношенията между двете страни на такова високо равнище.

Благодарение на магистралата българите и сърбите само за три часа ще могат да стигат от София до Белград и обратното - нещо, което всички очаквахме, каза сръбският президент.

Той уточни, че е доволен от това как вървят строителните дейности и по АМ "Европа" и по "Балкански поток".

За "Балкански поток" Вучич заяви, че този проект има огромно значение и за двете страни. И за двата народа осъществяването на проекта означава икономически растеж, растеж в промишлеността и осигуряване на един от най-важните енергийни източници, необходими за нашите икономики.

Сръбският президент се надява, че скоро ще бъде съединена българската и сръбската част, която се изгражда.

Александър Вучич благодари още веднъж на Борисов за подкрепата, която оказва на Сърбия по пътя и към ЕС.

Той още веднъж подчерта, че никой в Сърбия не би казал и няма да каже лоша дума за българите и България.

От своя страна премиерът Борисов заяви, че въпреки кризата с коронавируса работата и на АМ "Европа" и на "Балкански поток" не е спирала.

"Много мощно върви и строителството Александруполис - Димитровград, Така че този пръстен Александруполис - Турция - Балкански поток - Сърбия дава възможност за пълна диверсификация и за България, и за Сърбия и може да се вкарва и руски, и американски втечнен, и катарски, саудитски, азерски газ, така че веднага можем да напълним тръбите", каза премиерът.

Българският премиер посочи, че с реализирането на "Балкански поток" ще можем да прекараме на Сърбия какъвто газ си пожелаят – прозрачно, пред очите на Европейския съюз. Инвестицията е изцяло българска. Работим честно, отбеляза Борисов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Танцовите школи и читалищата обсъждат с Боил Банов финансови мерки за сектора
Танцовите школи и читалищата обсъждат с Боил Банов финансови мерки за сектора
Задържаните полицаи от "Калотина" изпирали подкупи през столично заведение
Задържаните полицаи от "Калотина" изпирали подкупи през столично заведение