НОВИНИ

Борисов: Осигурени са всички необходими лекарства за лечение на пациенти с COVID-19 и достатъчно количества ваксини

борисов осигурени всички необходими лекарства лечение пациенти covid достатъчно количества ваксини
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 29.03.2021
Чете се за: 06:52 мин.
Политика
Слушай новината

България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са достатъчно количества ремдесивир, който се прилага при лечението на коронавируса, здравната системата разполага и с всички необходими медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с новия вирус.

Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

„Държавата е подготвена за тази вълна на коронавируса. Затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, за да имаме армия, която да се изправи и да лекува. Осигурени са всички необходими лекарства, защото за нас най-важното е здравето и спокойствието на пациентите“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещанието.

Премиерът опроверга фалшивите новини за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната.

„Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май. Следващото правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред. Това е демокрацията“, категоричен бе министър-председателят и добави, че е направено всичко необходимо за провеждането на парламентарните избори.

Борисов отбеляза още, че до края на седмицата се очакват над 10 000 флакона ремдесивир, а за медикамента правителството отпусна финансиране от 80 милиона лева. Премиерът подчерта, че са осигурени и средствата за допълнителните възнаграждения на всички служители на първа линия в битката с COVID-19.

В хода на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че броят на пациентите в лечебни заведения е повече от предходната вълна, но въпреки това система издържа, благодарение на предварителната подготовка и допълнителните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните инсталации в болниците.

„Нямаме притеснения по отношения на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите“, добави Ангелов. Здравният министър отбеляза, че на национално ниво от практиката се налага изводът, че изключително много млади хора, които боледуват от COVID-19, при това тежко, късно търсят болнична помощ.

По отношение на ваксинацията Ангелов отчете, че направените вчера дози са 2355, ваксинираните лица общо до момента са 436513, като до края на тази седмица очакванията са да бъде достигнат брой от половин милион.

„Днес получихме 31590 дози от Пфайзер, от 5 април до края на месеца през 7 дни регулярно ще получаваме по 62010 дози от Пфайзер. Утре получаваме 51600 дози от Модерна“, заяви още Ангелов. По отношение на Астра Зенека министърът добави, че в сряда се очакват 151200 дози. „Количеството ваксини за тази седмица е над 200 000 дози. Направена е организация“, изтъкна Ангелов.

Директорът на Центъра за Спешна помощ-София Георги Гелев отчете, че за изминалата нощ е имало 320 повиквания, като 67 от тях са били за COVID-19 и в 25 случая се е наложила хоспитализация. През вчерашния ден общо е имало близо 500 повиквания, от които 110 са касаели COVID-19, като в 35 случая се е наложила хоспитализация. Гелев отбеляза още, че в сравнение с месец ноември, в момента броят на повикванията е леко занижен.

Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че България е далече от стойностите, отчетени в други държави като Словакия, Чехия, Естония или Унгария.

„Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките“, изтъкна Кунчев. По думите му, ако бъдат удържани настоящите стойности в страната ни, няма да се достигне извънредна вълна, която да постави на колене здравната система.

„Болниците продължават да се справят добре и да разкриват нови легла, включително във Военномедицинска академия тази сутрин още една клиника е трансформирана в COVID клиника, за да можем да поемем всички случаи, които идват“, заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски. Той съобщи, че във Военномедицинска академия е обявен „зелен коридор“ за ваксинация и към момента болницата разполага с достатъчно количества за желаещите да се имунизират.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов докладва, че от днес в лечебното заведения се разкриват още 36 легла като всички те са оборудвани с кислород.

„Подготвили сме и всички реанимации, ако се наложи да се разкриват допълнително реанимационни легла“, добави Балтов. По думите му работещите в лечебното заведение са мотивирани да помагат максимално на пациентите. Директорът на „Пирогов“ потвърди също, че допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия са осигурени.

„Общото количество ваксини за България, което очакваме през месец април, е близо 700 000 дози. До края на тази седмица ще получим над 230 000 дози от одобрените до момента ваксини, както и близо 10 000 флакона ремдесивир“, информира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той уточни, че за следващия месец имаме потвърждение на близо 250 000 дози от ваксината на „Пфайзер - Байонтех“, 90 000 дози – на „Модерна“, 300 000 дози – на „Астра Зенека“, а след средата на април очакваме близо 40 000 дози от последната одобрена от Европейската агенция по лекарства ваксина – Янсен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Петрова: Радвам се, че БФХГ направиха голяма крачка напред към организирането на състезания
Мария Петрова: Радвам се, че БФХГ направиха голяма крачка напред към организирането на състезания
Грижа за самотните: Доброволци помагат на възрастни хора в пандемията
Грижа за самотните: Доброволци помагат на възрастни хора в пандемията