НОВИНИ

Борисов пред лидерите на ЕНП: В България сме готови да посрещнем ваксините още днес

борисов лидерите енп българия сме готови посрещнем ваксините
bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 09.12.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Политика

“Вярвам, че Европейската агенция по лекарствата и ЕК възможно най-скоро ще одобрят първите ваксини и ще можем да стартираме имунизацията. В България сме готови да посрещнем ваксините още днес. Надявам се с тях по-бързо да си върнем нормалния начин на живот“, каза премиерът Борисов, който участва във видеоконферентна среща на върха на ЕНП.

Във фокуса на разговорите бе предстоящото заседание на Европейския съвет на 10 и 11 декември, както и темите, които държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще дискутират. Лидерите на ЕНП обсъдиха и напредъка по осигуряването на ваксини срещу COVID-19.

В рамките на срещата Бойко Борисов благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на главния преговарящ от името на Европейския съюз за „Брекзит“ Мишел Барние за огромните усилия, които са положили и продължават да полагат за преговорите между ЕС и Великобритания за търговското споразумение.

„Имате пълното ни доверие и Ви благодарим за неуморния труд. Искрено се надявам до края на годината да имаме споразумение“, посочи премиерът.

По темата за приемането МФР и Пакета за възстановяване, Борисов бе категоричен, че не трябва да се допуска ново забавяне.

„Пандемията постави под изпитание здравните ни системи и националните икономики. Затова е изключително важно да се постигне съгласие. Не бива да има пречки пред бързото възстановяване на Европа“, отбеляза той и отново подчерта, че България подкрепя обвързването на европейските средства със спазването на принципите за върховенство на закона. Министър-председателят изрази своята надежда, че темата ще бъде затворена още в рамките на Германското председателство на Съвета на ЕС, което приключва в края на 2020 г.

Друга тема, която бе във фокуса на разговорите, е за климатичните промени и „Зелената сделка“. Министър-председателят подчерта, че страната ни подкрепя стремежа на ЕК за зелена трансформация.

„За нас това е предизвикателство, но и голяма възможност да направим икономиката си по-иновативна и природосъобразна. Разбира се, ние ще разчитаме на подкрепата на ЕК за гарантирането на плавен, справедлив и социално поносим преход“, завърши Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празникът 24 май вече е с ново име
Празникът 24 май вече е с ново име
Кубрат Пулев: Чувствам и знам, че съм по-добър от Джошуа
Кубрат Пулев: Чувствам и знам, че съм по-добър от Джошуа