НОВИНИ

Борисов: Премиерът на РСМ вкара Кирил Петков в капан

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:57, 19.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов критикува премиера Кирил Петков, че е първият български държавник, който e посетил Северна Македония и не е отишъл да сложи цвете на паметника на Гоце Делчев.

Според него на посещението били решени лесните проблеми, а останалите - работата на историческата комисия, работата по учебниците, по езика на омразата, се замитали.

Срещата Петков - Ковачевски: За какво се договориха двамата премиери

Борисов коментира и новината, че Северна Македония е изпратила нота до ООН, че няма териториални претенции към страната ни.

"Тази нощ за първи път спах спокойно, защото вчера разбрах, че братският народ на Северна Македония няма да напада България и няма да има териториални претенции. Представяте ли си каква новина? Подарените от България танкове да превземат Банско, Петрич или Сандански. Не знам какво са имали предвид дори. Знам само, че пред мен толкова години македонски политик не може да ми говори, че те се отказват и няма да имат териториални претенции към България. Това е водеща новина мили мои. Спете спокойно - Банско остава българско, ще ходите на ски", каза Борисов.

По думите на лидера на ГЕРБ, премиерът на Северна Македония много умело и хитро е вкарал нашия министър-председател в капана на говоренето за фашизъм.

"Влизайки в него, изглежда, че ние се отказваме от подвига на българския народ да се опълчи на Хитлер като спасява над 50 000 български евреи", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира горещите теми в Силистра, където се срещна с местните структури. Той критикува управляващите за забавеното внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост, за неприетия все още бюджет и за това че, по думите му, магистрала "Хемус" нямало да стане никога.

По темата за високите цени на тока и газа Борисов каза, че още през юни е трябвало да се вземат мерки.

"С огромен интерес наблюдавам едни такива медийни заигравки с думите, че едва ли не токът, газът се вдигали в цяла Европа - ама те не се вдигат по света. Аз задавам въпрос - когато миграционната криза заля Европа, в България имаше 0 миграция. Как се справихме с това? Как повече от десетилетия България имаше цени на ток, на енергоносители, горива, газ на най-ниските цени. Нима тогава те не са били скъпи?", попита Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пловдив) се раздели с украинец
Локомотив (Пловдив) се раздели с украинец
Частичен локдаун и затворени детски градини в Средец и Сунгурларе
Частичен локдаун и затворени детски градини в Средец и Сунгурларе