Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

След зрителски сигнал: Как се разпределят за продажба възпоменателните монети на БНБ?

от БНТ
09:33, 19.01.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Огромен интерес към възпоменателната монета, посветена на 150 години от рождението на Гоце Делчев. Десетки се наредиха на опашка от рано сутринта в понеделник, за да се сдобият с монетата, която е в тираж от 3000 броя.

Жена от опашката сигнализира, че след като чакала няколко часа, се оказало, че монетите са свършили на каса. Тя пита как се е стигнало до тази ситуация, при положение, че е била 120-а на опашката, а от БНБ продават не повече от 2 монети на човек.

Няколко часа след като монетите са пуснати за продажба, някои от тях се появили в колекционерски сайтове на много по-висока цена от обявената от БНБ.

В ефира на "Денят започва" главният касиер на БНБ Стефан Цветков обясни, че възпоменателните монети не се продават само в централата на Българската народна банка, но и в Касовия център на БНБ, както и в клоновете на още четири банки. Така, след разпределението на тиража, в централата на БНБ остават малко бройки.

Цветков увери, че от банката правят всичко възможно да осигурят справедливо разпространение на монетите и че никой не се ползва с предимство при закупуването им.

От 24 януари колекционерите ще могат да си закупят нова възпоменателна монета, посветена на 100-годишнината от рождението на актрисата Стоянка Мутафова. Монетата е медна, от серията "Български творци" с тираж от 4000 броя. Ще се продава на цена от 30 лв.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Костадинов: Очаквам българският президент да взима винаги страната на мнозинството
Костадинов: Очаквам българският президент да взима винаги страната на мнозинството
СЗО: Най-тежкият етап от пандемията може да приключи през 2022 г.
СЗО: Най-тежкият етап от пандемията може да приключи през 2022 г.