НОВИНИ

След зрителски сигнал: Как се разпределят за продажба възпоменателните монети на БНБ?

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 19.01.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Огромен интерес към възпоменателната монета, посветена на 150 години от рождението на Гоце Делчев. Десетки се наредиха на опашка от рано сутринта в понеделник, за да се сдобият с монетата, която е в тираж от 3000 броя.

Жена от опашката сигнализира, че след като чакала няколко часа, се оказало, че монетите са свършили на каса. Тя пита как се е стигнало до тази ситуация, при положение, че е била 120-а на опашката, а от БНБ продават не повече от 2 монети на човек.

Няколко часа след като монетите са пуснати за продажба, някои от тях се появили в колекционерски сайтове на много по-висока цена от обявената от БНБ.

В ефира на "Денят започва" главният касиер на БНБ Стефан Цветков обясни, че възпоменателните монети не се продават само в централата на Българската народна банка, но и в Касовия център на БНБ, както и в клоновете на още четири банки. Така, след разпределението на тиража, в централата на БНБ остават малко бройки.

Цветков увери, че от банката правят всичко възможно да осигурят справедливо разпространение на монетите и че никой не се ползва с предимство при закупуването им.

От 24 януари колекционерите ще могат да си закупят нова възпоменателна монета, посветена на 100-годишнината от рождението на актрисата Стоянка Мутафова. Монетата е медна, от серията "Български творци" с тираж от 4000 броя. Ще се продава на цена от 30 лв.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадинов: Очаквам българският президент да взима винаги страната на мнозинството
Костадинов: Очаквам българският президент да взима винаги страната на мнозинството
СЗО: Най-тежкият етап от пандемията може да приключи през 2022 г.
СЗО: Най-тежкият етап от пандемията може да приключи през 2022 г.