Борисов проведе телефонен разговор с американския зам. държавен секретар Кийт Крач

от БНТ
19:24, 19.10.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
борисов проведе телефонен разговор американския зам държавен секретар кийт крач
Снимка: БГНЕС/Архив

"Инициативата "Три морета" се развива много бързо политически и икономически благодарение на подкрепата на САЩ и ентусиазма на страните членки. Това показва, че има политическа воля за подобряване на условията за развитие на страните от региона."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор със заместник държавния секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крач.

Българският премиер припомни, че миналия месец правителството ни прие решение да бъдат внесени 20 млн. евро в инвестиционния фонд на Инициативата и назначи национален координатор. "Желанието ни е да повишим икономическия просперитет не само на страните между Балтийско, Адриатическо и Черно море, но и на цяла Европа и с оглед на текущата ситуация, за облекчаване на сериозните икономически, финансови и здравни проблеми, причинени от пандемията COVID-19", изтъкна в разговора Бойко Борисов.

По време на разговора българският министър-председател Бойко Борисов и заместник-държавният секретар на САЩ Кийт Крач бяха единодушни в необходимостта от укрепване на активното двустранно енергийно сътрудничество. През юни тази година американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. "За България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика", изтъкна българският премиер Борисов.

В хода на разговора между премиера Борисов и заместник-държавния секретар Крач беше обсъдена и възможността за засилване на сътрудничеството по линия на 5G. През януари тази година Европейската комисия публикува документ със стабилни и всеобхватни мерки за координиран подход на ЕС към 5G мрежите. По темата си сътрудничат Европейският съюз, САЩ и НАТО, като целта е намиране на оптимални решения предвид важността на темата в контекста на свързаността и сигурността.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски: Според социологическите агенции през март БСП е била 8%, сега е 23,4%
Георги Свиленски: Според социологическите агенции през март БСП е била 8%, сега е 23,4%
БЧК раздава 6500 тона храна на хора в нужда
БЧК раздава 6500 тона храна на хора в нужда