НОВИНИ

Борисов: Реагираме веднага и при бедствията, и при пандемията

Александър Марков
от Александър Марков
19:53, 27.01.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Заради мерките България има нисък брой заразени и настанени за интензивно лечение - коментира премиерът Бойко Борисов. Да не се търсят начини да избухне пандемията - призова той по повод исканията на част от ресторантьорския бранш за по-ранно отваряне.

Държавата е активирала около 3 млрд. лв. в антикризисни мерки и добавки за пенсионерите. Подпомогнати са 37 000 работници, а 50-те лева за пенсионерите може да продължат да се изплащат и през април, обясни социалният министър.

Премиерът заяви, че разбира ресторантьорския и хотелиерския бизнес, но само след дни още половин милион ученици и учители ще влязат присъствено в училище. Ще отворят фитнес и културните зали.

"Рискът е огромен и вие виждате, че България има най-добрите параметри, защото много майсторски по всеки един важен за пандемията момент ние го предотвратявахме, така както в момента с бедствията и авариите", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов напомни на ресторантьорите и хотелиерите, че в Испания има вечерен час, а мерките се затягат в Нидерландия, Белгия, Германия, Франция и Гърция.

"Нашите показатели до момента за брой заразени, починали и съответно в интензивните структури е най-добър. И вместо да му се радваме, сега ще си търсим начин да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както в другите държави, трябва ли да го направим, логично ли е? Ето, отпускаме, отпускаме, отпускаме, докато параметрите са тези", каза премиерът Борисов.

2 млрд. лв. са отпуснати в подкрепа на бизнеса, а с помощите за пенсионерите сумата набъбва до 3 млрд. От помощта за бизнеса се възползват най-вече ресторантьорите и хотелиерите.

"Ясно го обясних, кой както иска така да го разбере, разбираме ги и тях, затова и социалното министерство, и икономиката - толкова мерки за подкрепа. Огромни пари, нека да кажат кое правителство е дало толкова пари целево за хората, директно само за възнаграждения", каза Борисов

Изплатени са 10 млн. лв. на 39 000 работници по мярката "Запази ме", повечето от които са от ресторантьорския и хотелиерския бранш. 3000 са получили отказ, обясни социалният министър.

"От 1 февруари започваме приема на документи за януари, когато вече компенсацията не е 24 лв., а е 75% от осигурителния доход на работниците и служителите", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Реално към бизнеса са преведени 1,4 млрд. лв., обясни икономическият министър. Още 500 млн. лв. са в ход по договорени процедури.

"Има минимални забавяния, които са от обективна гледна точка, защото администрацията трябва да обработи хиляди заявления, хиляди банкови кодове, айбани", каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

До момента с всичките мерки държавата е подпомогнала 300 000 работни места в 50 000 компании.

"Интервенцията от страна на Министерство на икономиката към бизнеса към момента е в размер на 550 млн. лв., като има договорени още 440 млн. лв. Очакваме и 211 млн. лв. по механизма "React EU", каза министърът на икономиката.

Мярката 60 на 40 ще остане в сила до септември. Има опция схемите за безлихвени кредити към физически лица и фирми също да бъдат удължени.

Пред кметове на общини кабинетът отпусна и 5,7 млн. лв. за справяне с последствията от бедствия. 600 000 лева - за ремонт и строителство на детски градини и ясли и училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 работнички закъсаха със служебния си автобус във Варненско
40 работнички закъсаха със служебния си автобус във Варненско
Томислав Дончев: Имаме здравен и икономически алгоритъм за действие в дадена ситуация, свързана с коронавируса
Томислав Дончев: Имаме здравен и икономически алгоритъм за действие в дадена ситуация, свързана с коронавируса