НОВИНИ

Правната комисия прие на второ четене специален прокурор да разследва обвинител №1

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 27.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Правната комисия в парламента прие на второ четене предложенията на управляващите за създаването на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор при сигнал за престъпление извършено от обвинител номер едно.

За разлика от първоначалния проект сега от ГЕРБ предложиха отказът за образуване на разследване срещу главния прокурор да може да се обжалва пред съда. Също така кандидатура за поста ще могат да издигат не само членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. По повечето текстове от БСП се въздържаха. ДПС се обявиха против.

Управляващите защитиха внесените между първо и второ четене предложения с мотива, че било нужно да се промени цялостната концепция за разследване на данни за евентуални престъпления, извършени от главния прокурор.

"Фигурата, която въвеждаме: прокурор по разследването, е именно промяна, че тя трябва да разследва евентуално извършено престъпление освен от главния прокурор и от неговите заместници", заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

От БСП контрираха, че ГЕРБ са стигнали до тези изводи заради външен натиск.

"Струва ми се, че вие сте стигнали до тези размишления, след като беше оповестена позицията на експерти от Съвета на Европа", каза Крум Зарков.

"Доколкото ми е известно поне на мен, такава нямаше изработена, тя постъпи разбира се след внасянето и разглеждането на законопроекта", отговори Ципов.

На второ четене правната комисия прие прокурорът по разследването срещу главния прокурор да се избира от Пленума на ВСС с не по-малко от 15 гласа. Кандидатури за поста ще могат да издигат поне шестима от членовете на съвета. Освен това кандидати ще могат и да се самономинират. От ДПС се обявиха против предложенията.

"Всичко, което българският парламент тръгна да сътворява по акъла на един много известен със своя стаж и академични постижения български юрист - Христо Иванов", коментира Йордан Цонев.

"Фиксацията ви към Христо Иванов в случая е напълно ненужна, не само той е говорил за тези въпроси", отвърна Зарков.

ГЕРБ и БСП се обединиха в подкрепата на предложението отказът от образуване на разследване срещу главния прокурор да се проверява от съда.

"Този негов акт да подлежи на съдебен контрол", допълни Ципов.

Предложенията влизат в пленарна зала на второ четене в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Села в Хасковско вече 20 часа са без ток
Села в Хасковско вече 20 часа са без ток
Закъсали коли и тирове в Шуменско. 24 села останаха без ток
Закъсали коли и тирове в Шуменско. 24 села останаха без ток