Борисов: Тези, които питат дали ни е страх от служебно правителство, се страхуват от демокрацията

от БНТ
10:12, 14.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
борисов питат дали страх служебно правителство страхуват демокрацията
Слушай новината

Българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на редовното правителствено заседание. Премиерът напомни, че трудностите, породени от пандемията от COVID-19 в страната, не са отминали и това също изисква отговорното отношение към управлението на държавата.

Тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те се страхуват от демокрацията, добави Борисов и напомни, че основната задача на един служебен кабинет е да проведе честни избори.

Премиерът припомни оценката на международните наблюдатели, според която парламентарните избори у нас се проведоха честно и прозрачно. Според Борисов констатациите им категорично опровергават всички спекулации за честността на вота и превръщат тези внушения в една голяма лъжа.

"Продължаваме нататък, по Конституцията има ред и начин, по които се действа", категоричен е премиерът Борисов.

Румен Христов: ГЕРБ-СДС трябва да предложи сериозен кабинет с хоризонт 4 години

Министър-председателят изтъкна ситуацията с COVID-19 и в други европейски държави и напомни, че има страни, които са в локдаун вече месеци наред.

"Представете си хората да бяха затворени в България от октомври досега с вечерен час", добави Борисов. Премиерът отбеляза, че у нас мерките са максимално щадящи и включително през зимата са работили зимните курорти.

Той акцентира върху европейската солидарност, подкрепата на Европейската комисия и на другите европейски държави, благодарение на които България ще получи общо 2,7 милиона дози ваксини от "Пфайзер" в най-кратки срокове.

За съжаление, дали е търговска война или не, има кой да каже, но една по една ваксините биват опорочавани, посочи още премиерът Борисов.

Според него това може донякъде да попречи на ваксинационния план в страната, но същевременно към момента хората могат да бъдат спокойни и има налични РНК ваксини.

Проф. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини

Борисов обърна внимание на това, че в ЕС вече тече подготовката на договорите относно ваксинацията и за следващите две години.

Това означава, че тази пандемия изобщо не се очаква да се размине лесно и да отмине, добави министър-председателят.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отпускат допълнителни 4 млн. лв. за църквите
Отпускат допълнителни 4 млн. лв. за църквите
Откриха барелеф на Георги Раковски във Военната академия
Откриха барелеф на Георги Раковски във Военната академия