НОВИНИ

Румен Христов: ГЕРБ-СДС трябва да предложи сериозен кабинет с хоризонт 4 години

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 14.04.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

В коалицията ГЕРБ - СДС има една много сериозна експертиза и един много сериозен опит. И СДС, и ГЕРБ са управлявали по време на криза. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" лидерът на СДС Румен Христов.

Ако разсъждаваме прагматично, в интерес на държавата, аз смятам, че една коалиция около ГЕРБ би била полезна - от една страна заради тази експертиза, от друга страна - да не забравяме, че макар и не с резултат, какъвто се надявахме да имаме, ние сме първа политическа сила, като втората е 24 мандата след нас, подчерта Христов.

Не искам да говоря с подробности, но ако има решение за съставяне на кабинет, ние ще участваме в него, тъй като сме в една коалиция. Тепърва предстоят разговорите, но смятам, че ние сме длъжни да подходим много сериозно към нашите избиратели - и по отношение на фигурата председател на НС... имаме предложение, но не е уточнено. И второ - ще имаме много сериозен кабинет. Аз смятам, че той трябва да бъде с хоризонт 4 години, да предложим нашите политики, а какво ще реши парламентът, е друг въпрос, обясни Христов.

На въпрос дали биха подкрепили кабинет съставен от "Има такъв народ" на Слави Трифонов, Румен Христов заяви:

Г-н Трифонов, предполагам, че ще подходи сериозно, в крайна сметка той е този, който събра най-много от т.нар. протестен вот. Ръководени и водени от разбирането, че трябва да има правителство в този тежък момент на пандемия, а не хвърляне веднага в нови избори, е въпрос на разговори какви посоки и политики ще бъдат предложени за управлението на страната.

Относно третия мандат Христов обясни - ролята на президента е важна - в крайна сметка, той е комуникаторът, човекът, който избира коя ще бъде третата политическа сила. Тук вече е гаданието - дали до даваме на БСП, на Слави Трифонов или "Демократична България" - въпрос на избор е.

(Не)Възможната коалиция - какви политически ходове имат партиите

На въпрос дали е възможно най-голямата партия да бъде поставена в изолация в новия парламент, той заяви, че всичко е възможно. Но помним, че това не доведе до добро управление за България. Практиката е първата формация да събира около себе си други сходни по идеология формации, коментира Христов.

Според него няма нищо лошо и втората политическа формация да понесе своята отговорност - аз им пожелавам успех да сформират правителство и да управляват страната.

Лошият вариант е да се отиде веднага на избори - не че се страхуваме от избори или имаме някакво притеснение от служебен кабинет, но просто това не е практика и за България, допълни Христов.

Лидерът на СДС поиска Движение "България на гражданите" да бъде изключено от ЕНП

На въпрос защо партии в новия парламент, които определят себе си като демократични не подкрепят ГЕРБ - СДС, Румен Христов заяви, че това е много интересно, тъй като те са в едно политическо семейство в ЕНП.

И за мен е много странно, ако подкрепят протестърските партии, които са прокремълски, проруски, така че това е много интересен въпрос, допълни Христов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха престъпна група за имотни облаги
Разбиха престъпна група за имотни облаги
За пръв път от 7 години: Челси е на 1/2-финал в Шампионската лига!
За пръв път от 7 години: Челси е на 1/2-финал в Шампионската лига!