Румен Христов: ГЕРБ-СДС трябва да предложи сериозен кабинет с хоризонт 4 години

от БНТ
09:12, 14.04.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

В коалицията ГЕРБ - СДС има една много сериозна експертиза и един много сериозен опит. И СДС, и ГЕРБ са управлявали по време на криза. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" лидерът на СДС Румен Христов.

Ако разсъждаваме прагматично, в интерес на държавата, аз смятам, че една коалиция около ГЕРБ би била полезна - от една страна заради тази експертиза, от друга страна - да не забравяме, че макар и не с резултат, какъвто се надявахме да имаме, ние сме първа политическа сила, като втората е 24 мандата след нас, подчерта Христов.

Не искам да говоря с подробности, но ако има решение за съставяне на кабинет, ние ще участваме в него, тъй като сме в една коалиция. Тепърва предстоят разговорите, но смятам, че ние сме длъжни да подходим много сериозно към нашите избиратели - и по отношение на фигурата председател на НС... имаме предложение, но не е уточнено. И второ - ще имаме много сериозен кабинет. Аз смятам, че той трябва да бъде с хоризонт 4 години, да предложим нашите политики, а какво ще реши парламентът, е друг въпрос, обясни Христов.

На въпрос дали биха подкрепили кабинет съставен от "Има такъв народ" на Слави Трифонов, Румен Христов заяви:

Г-н Трифонов, предполагам, че ще подходи сериозно, в крайна сметка той е този, който събра най-много от т.нар. протестен вот. Ръководени и водени от разбирането, че трябва да има правителство в този тежък момент на пандемия, а не хвърляне веднага в нови избори, е въпрос на разговори какви посоки и политики ще бъдат предложени за управлението на страната.

Относно третия мандат Христов обясни - ролята на президента е важна - в крайна сметка, той е комуникаторът, човекът, който избира коя ще бъде третата политическа сила. Тук вече е гаданието - дали до даваме на БСП, на Слави Трифонов или "Демократична България" - въпрос на избор е.

(Не)Възможната коалиция - какви политически ходове имат партиите

На въпрос дали е възможно най-голямата партия да бъде поставена в изолация в новия парламент, той заяви, че всичко е възможно. Но помним, че това не доведе до добро управление за България. Практиката е първата формация да събира около себе си други сходни по идеология формации, коментира Христов.

Според него няма нищо лошо и втората политическа формация да понесе своята отговорност - аз им пожелавам успех да сформират правителство и да управляват страната.

Лошият вариант е да се отиде веднага на избори - не че се страхуваме от избори или имаме някакво притеснение от служебен кабинет, но просто това не е практика и за България, допълни Христов.

Лидерът на СДС поиска Движение "България на гражданите" да бъде изключено от ЕНП

На въпрос защо партии в новия парламент, които определят себе си като демократични не подкрепят ГЕРБ - СДС, Румен Христов заяви, че това е много интересно, тъй като те са в едно политическо семейство в ЕНП.

И за мен е много странно, ако подкрепят протестърските партии, които са прокремълски, проруски, така че това е много интересен въпрос, допълни Христов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разбиха престъпна група за имотни облаги
Разбиха престъпна група за имотни облаги
За пръв път от 7 години: Челси е на 1/2-финал в Шампионската лига!
За пръв път от 7 години: Челси е на 1/2-финал в Шампионската лига!