НОВИНИ

Питбул, оставен без контрол, нахапа 4-годишно момиченце в София

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 14.04.2021
6520
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Брутално нападение на питбул над дете в София. Инцидентът е от преди дни и е станал пред блок в столичния квартал "Триъгълника". 4-годишното момиченце е с ухапвания по главата, а родителите са в шок след инцидента.

Майката Габриела Кирова разказа в "Денят започва", че детето е претърпяло належаща операция, но вече е в стабилно състояние и се възстановява в дома си.

"Раните са много, четири на брой, има две фрактури на черепа и е стресирана съответно, което няма как да не е така", каза тя.

Майката разбира какво се случва, когато бащата на Дарина ѝ се обажда, за да поиска ЕГН-то на детето, защото е прието в "Пирогов".

На другия ден след инцидента собствениците на питбула са се свързали с нея.

"Обаждането на собственичката ме разстрои много и ме шокира, защото тя искаше от мен да забравя на кого е кучето и в жалбата да напиша, че не знам на кого е", каза още Габриела.

С Дарина вече работи психолог.

Инж. Георги Александров от районното кметство в "Надежда" каза, че когато се правят проверки от районната администрация, се съставят актове и глоби, а при такива тежки инциденти това не удовлетворява родителите на пострадалите, и те предпочитат да се обръщат към полицията.

"Проверки се правят както по сигнали, така и регулярно всеки месец. За миналата година са направени 71 проверки, при всяка една се съставя констативен протокол, а при откриване на нарушения се съставят констативни актове на стойност около 100 лв.", обясни още инж. Александров.

Експертът по хуманно отношение към животните Явор Гечев коментира, че такива случаи има много и вината е изцяло на собственика на кучето, защото когато си вземе такова куче, той трябва да вземе мерки и да предпазва обществото и затова законът вменява такава отговорност не на кучето, а на собственика.

"Собственикът носи наказателна отговорност при такъв инцидент, при който има средни телесни повреди или не дай си боже, нещо по-сериозно, вменява наказателна отговорност до 3 години. Така че оттук нататък полицията и прокуратурата трябва да разследват този случай и да потърсят отговорност от собственика", каза още Гечев.

За да се направи връзка между собственика и кучето, има идентификация на животното - то трябва да има микрочип и данните от него да бъдат въведени в базата данни на Българска агенция по безопасност на храните, а срещу този микрочип трябва да има данни за собственика, за манипулациите, които са правени на кучето, допълни експертът.

От СДВР съобщиха за БНТ, че срещу собственика на въпросния питбул до момента не са подавани сигнали за предишни такива инциденти. Предстои собственикът да бъде разпитан в полицията.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Пламен Киров: Ще се стигне до едни безплодни спорове къде да заседава парламентът
Проф. Пламен Киров: Ще се стигне до едни безплодни спорове къде да заседава парламентът
Проф. Момеков: Честотата на страничните ефекти при "Астра Зенека" е 1 на 100 000, при "Янсен" - 1 на 1 млн.
Проф. Момеков: Честотата на страничните ефекти при "Астра Зенека" е 1 на 100 000, при "Янсен" - 1 на 1 млн.