НОВИНИ

Борисов: Въпросът за външния министър може да провали ротацията

Лидерът на ГЕРБ заяви, че няма да позволи Мария Габриел да седи като кукувица в МС и да се моли на Асен Василев

bnt avatar logo
от БНТ
10:36, 07.02.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

На въпрос на БНТ - "Отиваме ли на избори?", заради неразбирателството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС кой да поеме поста на външен министър след ротацията, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори:

"Те заявиха, че няма да отстъпят, аз не виждам повече компромиси назад, които може ГЕРБ да направи."

Борисов подчерта, че въпросът за външния министър може да провали ротацията.

"Сътресения в сглобката няма, спорове много. Не виждам как тази работеща структура би могла да бъде заменена с нещо по-добро, имайки предвид и служебните правителства. За разлика от колегите, аз внимателно си меря думите. Всички проблеми в изказванията на опозицията са свързани с непремерени думи или действия. След това много трудно се отричат, много трудно се перифразират. За разлика от тях, аз днес няма да чертая червени линии. Поставянето на червени линии с нищо не помага за взимането на крайно решение."

"Неслучайно казах, че в края на краищата и ротацията не е на всяка цена и не може да влизаме и говорейки, да чуваме от медиите за поставени условия или червени линии, които ако не станат - пада правителството. Цитирам колегата Петков, който каза, че тяхното решение на тяхната група партии е ако Денков не е външен министър, да няма такава ротация. В меморандума, който сме подписали, ясно е описано, че г-н Денков е един безспорен, много добър вицепремиер и министър на образованието, това го има в програмата. Те казват, на нас ни трябва външно министерство, за да имаме излаз към света, сиреч във външната политика. Контрааргументът ми е, че когато Асен Василев предложи група министри сега само от ПП - това не е ли излаз в сферата на икономиката, енергетиката, на финансите. Когато министър Василев участва на ЕКОФИН - един от най-важните съвети не е ли излаз? Когато министърът на отбраната в тази воюваща обстановка в света, участвайки в НАТО и ежедневно разговаряйки с най-силните евроатлантически партньори - това не е ли излаз? Като добавим и икономиката, и регионалното министерство, и земеделското министерство, и спортното министерство, министърът на околната среда, на образованието..."

Борисов коментира какъв може да е изходът от ситуацията.

"Изходът е Мария Габриел да е премиер и външен министър, а Денков да си остане вицепремиер и министър на образованието."

"Как си представяте при това положение - всички важни министри и зам. министри на ПП-ДБ и Мария като кукувица да седи в Министерски съвет и Асен Василев, който си командва сега в Щатите всички министри, тя трябва да му се моли всеки ден. Как си го представяте това?"

Борисов е категоричен, че няма да излъчат друг човек от ГЕРБ за поста на външен министър, освен Мария Габриел.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че позицията на ДПС на срещата, която е проведена в неделя с партньорите от управляващото мнозинство, е, че "те не желаят нито министри, нито зам.министър, никакво участие в правителството".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С какво още ще ни изненада времето през февруари?
С какво още ще ни изненада времето през февруари?
Какво предвиждат споразуменията в сглобката за постовете на Габриел и Денков след ротацията?
Какво предвиждат споразуменията в сглобката за постовете на Габриел и Денков след ротацията?