Борисов във Фейсбук: ЕК одобри държавна помощ от 200 млн. лв. за средните предприятия у нас

от БНТ
16:51, 29.06.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Политика
борисов фейсбук одобри държавна помощ 200 млн средните предприятия нас

"Европейската комисия одобри държавна помощ в размер на 200 млн. лв. в подкрепа на средни предприятия в България, засегнати от кризата с коронавируса. Очаква се от мярката да се възползват около 1500 фирми. Помощта ще бъде предоставена преди 31 декември", съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

"Това е поредният финансов инструмент за възстановяване на бизнеса в България. Само по схемата 60/40 до момента са платени 114,7 млн. лв, с които е запазена заетостта на около 150 000 души. Предстои да разширим обхвата на подпомаганите сектори. Вече стартира и програмата за подкрепа на микро- и малки предприятия. По нея бизнесът ще може да получи между 3 и 10 хил. лв. безвъзмездна помощ", допълва Борисов.

Днес стана ясно,че Европейската комисия е одобрила българска схема в размер на 200 милиона лева (приблизително 102 милиона евро) за подкрепа на средни предприятия, засегнати от епидемията от коронавирус.

Подкрепата ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Тя ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства - до 75 000 евро за предприятие и ще бъде достъпна за фирми, които работят във всички сектори, с изключение на производство и преработка на селскостопански продукти, рибарство, аквакултури, горско стопанство, финансовия и хазартния сектор.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По-малко катастрофи в Русенска област по време на пандемията
По-малко катастрофи в Русенска област по време на пандемията
Майка уби дъщеря си в "Сухата река"
Майка уби дъщеря си в "Сухата река"