НОВИНИ

Борисов за лидерската среща: С Петков бяхме в комуникация, свършихме работа още вчера

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:01, 05.07.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Лидерските срещи не са фиксирани, могат да се провеждат и по три пъти на ден, ако е важно. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира отложената среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, която трябваше да се състои вчера.

"С г-н Петков бяхме в комуникация, да се вземат необходимите решения, подкрепата за Украйна, срещата във Вилнюс, декларация на ВСС да не избират главен прокурор. Така че днес ще се видим, те не са медийно събитие, а са работни, ако има нещо, да се уточняват. Вчера свършихме всичко за днес. Ако има нещо спорно за решаване в МС, на работни срещи го уточняваме".

Борисов поздрави Външното министерство за организирането на посещение на украинския президент Володимир Зеленски у нас.

"Президентът Зеленски е един от хората, които в момента определят световната политика, водещи война с агресора Русия. Подобно посещение би било много добър знак за демократичната общност, евроатлантическите ни цели, признание за всичко, което България прави през последните месеци. Ако има такава визита, ще се видим с него".

Борисов коментира, че основните притеснения са две - язовирът "Нова Каховка" и проблемите с атомната централа в Запарожие.

"Световната общност да гарантира, че тази АЕЦ няма да се превърне в ядрена бомба. Замърсеният уран хилядолетия няма да се изчисти. Не трябва да има такава авария", каза той.

Лидерът на ГЕРБ коментира и вчерашното изявление на бившия главен прокурор Иван Гешев:

"Това показва, че всичко, което направи в последните си дни като главен прокурор, е било подготовка за неговия политически проект. Въпреки че ме накараха, да кажа, че няма да коментирам развеждането ни като мечки по прокуратурите".

Посочи, че при разпитите по "Барселонагейт" са го питали дали е чел вестници и списания и какво е имал предвид със свое старо изказване, че "ще се ожени след пет години". А във Върховната касационна прокуратура трима прокурори са го питали защо е искал оставката на Иван Гешев.

"Прессъобщението беше - убийства, корупция, пране на пари. Зададох елементарен въпрос - вие президентът Радев викахте ли го? Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Корнелия Нинова? и те искаха оставката на Гешев. А защо ме викате мен? И защо е това прессъобщение? В последния момент казаха - по другите въпроси не ви питаме. И ме питат после ще си дам ли имунитета - няма да си го дам. 20 политически проекта са започнали изцяло на мой гръб. Не чух дума за ДАНС, Радев, нито за който и да е. Моят имунитет е българският народ, слагайки ме на първо място на избори", каза още той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заседание на Народното събрание
Заседание на Народното събрание
Гледайте Испания - Украйна, полуфинал на Евро 2023 за младежи НА ЖИВО по БНТ 3
Гледайте Испания - Украйна, полуфинал на Евро 2023 за младежи НА ЖИВО по БНТ 3