НОВИНИ

Боршош: Учениците от 5. до 12. клас трябва да се върнат незабавно в училище

боршош публикува призовка обвиняем фейсбук
bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 10.11.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

И децата от 5-и до 12-и клас да се върнат в училище, за това призова столичният заместник-кмет по образование Мирослав Боршош.

Според него резултатите от тестванията в София днес са показали, че училищата не е трябвало да бъдат затваряни.

24113 ученици са тествани в столицата днес, от които два са били с положителен тест. От всичките 650 учители един е бил с положителен антигенен тест. По-късно е направил PCR тест и той е бил отрицателен, каза зам.-кметът Боршош, който се включи като доброволец и родител в тестването на малките ученици.

"Тези резултати показват, първо, че училищата не трябваше да бъдат затваряни, както настоявахме. И второ, че децата от всички останали класове трябва незабавно да се върнат в училище. Като зам.-кмет с ресор "Образование" и като родител настоявам още от първия ден Министерството на здравеопазването да преразгледа своята заповед и да отмени локдауна, наложен над образованието на децата ни", каза Боршош.

Той припомня още, че училищата бяха затворени при 4% карантинирани паралелки в малките класове и около 7% в гимназиален етап.

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова Столичната община се включи в логистиката и помогна тестовете да достигнат бързо от базата на БЧК до столичните училища.

Как премина първият учебен ден с тестове срещу COVID-19 (ОБЗОР)

На този фон част от малките ученици от първи до четвърти клас днес се върнаха на училище. В 13 области на страната повечето от учениците бяха тествани за първи път с щадящите тестове.

По-рано днес Министертвото на образованието и науката получи нова пратка с 86 000 теста за COVID-19. Доставеното количество ще бъде разпределена в четири области - Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донски се класира на четвъртфинал във Франция
Донски се класира на четвъртфинал във Франция
Юношеският национален отбор отстъпи на Босна и Херцеговина
Юношеският национален отбор отстъпи на Босна и Херцеговина