НОВИНИ

Борусия Дортмунд елиминира ПСЖ и е първият финалист в Шампионската лига

Германският тим ще спори за най-ценния европейски клубен трофей за трети път в историята си

Станко Димов
от Станко Димов
23:54, 07.05.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Борусия Дортмунд
Снимка: X / Borussia Dortmund
Слушай новината

Борусия Дортмунд е първият финалист в Шампионската лига за сезон 2023/24. Германският тим победи ПСЖ с 1:0 и в реванша на „Парк де Пренс“ и с общ резултат 2:0 заслужи място на финала на „Уембли“.

Скъпоценното попадение на реванша реализира Матс Хумелс в 50-ата минита. Централният защитник се разписа с глава след центриране от ъглов удар, след като бе оставен напълно непокрит в наказателното поле на ПСЖ.

Домакините има за какво да съжаляват, защото в течение на срещата на 4 пъти уцелиха гредите зад Кобел.

За Борусия Дортмунд това ще бъде трето участие на финал в Шампионската лига след 1997 г. (победиха Ювентус) и 2013 г. (загубиха от Байерн Мюнхен). Съперникът на германците във финала ще бъде определен в сряда вечер от сблъсъка между Реал Мадрид и Байерн Мюнхен (2:2 след първия мач).


Двата отбора изиграха сравнително скучно първо полувреме в Париж, в което голови положения почти нямаше. Най-чистото такова се откри пред Адейеми в 35-ата минута, но индивидуалният му пробив завърши с точен удар и безупречно спасяване на Донарума.

След почивката двубоят стана коренно различен. Още в 47-ата минута домакините бяха близо до откриване на резултата, но Заир-Емери от близко разстояние стреля в левия страничен стълб.

Буквално секунди по-късно Борусия откри резултата чрез Хумелс, който беше оставен непокрит в полето след центриране от корнер – 0:1.


Очаквано домакините осъществиха натиск и в 60-ата минута бяха близо до изравнителен гол, но изцяло португалската комбинация между Витиня и Рамош завърши с неточен удар на последния. В 61-ата минута Нуно Мендеш стреля силно от около 20 метра, но топката се отби в лявата греда зад Кобел. 10 минути преди края на редовното време удар на Мбапе също се отби в гредата, този път напречната.

Маркиньос също получи шанс да се разпише, но ударът му с глава мина в страни от вратата на германците. В 88-ата минута Витиня удари гредата за четвърти път в мача, което сякаш бе ясен сигнал, че късметът тотално е обърнал гръб на парижани тази вечер. До края на срещата Борусия издържа на натиска и след втори успех с 1:0 над ПСЖ заслужи мястото си в последния двубой в турнира за този сезон.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи, гръмотевици и условия за градушки днес
Валежи, гръмотевици и условия за градушки днес
Любомир Киров: Нищо не е приключило, играе се до три победи
Любомир Киров: Нищо не е приключило, играе се до три победи