НОВИНИ

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч": Шансовете за излъчване на кабинет са много малки

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 26.11.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Политиците предлагат на гражданите свръхдоза конфронтация по всички въпроси и едни хомеопатични дози съгласие по нещо малко. Шансовете за излъчване на кабинет са много малки. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Според нея влизането от скандал в скандал в контекста на политическия живот у нас създава объркване в обществото, дистанциране и неприязън. Боряна Димитрова поясни, че това е причината много хора да се чувстват отблъснати от политиката, гласуването и доверието, че парламентът е способен да отговори на очакванията на обществото.

Тя смята, че в момента се наблюдава радикализиране на избирателите на всяка една от политическите сили. По думите ѝ налагането на правила по силов начин в последния момент не би довело до нищо добро.

Основният проблем, който стои пред първата политическа сила ГЕРБ-СДС, според Димитрова, е изолацията, в която политическата група е била поставена.

"Дори ГЕРБ да е първа политическа сила няма достатъчно партньори, с които да сформира правителство. Очевидно е, че Борисов има две цели - първо да изведе ГЕРБ от изолация и второ да не бъде ГЕРБ пакетирана като партия на статуквото, а като партия, която има легитимна подкрепа от по-широка аудитория", подчерта Димитрова.

Според Боряна Димитрова хартиената коалиция ще генерира голямо обществено недоволство.

"Това не може да бъде нито стабилното, нито желаното управление. В този кратък парламент всички коалиции са с негативно име. Коалиция става мръсна дума", отбеляза още Боряна Димитрова.

Според нея невъзможността да се състави кабинет става причина служебните правителства и президентът да увеличават своята власт и тежест. По думите ѝ е илюзия на народните представители да упражняват ефективен контрол върху служебните правителства.

"По отношение на изследването на нагласите ние сме като снимка на преминаващ влак. Докато отбележим и регистрираме едни нагласи, ситуацията вече се е сменила", каза още Боряна Димитрова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева връчи купата след демонстративната среща между звездите на снукъра Рони О'Съливан и Джими Уайт
Весела Лечева връчи купата след демонстративната среща между звездите на снукъра Рони О'Съливан и Джими Уайт
Марица Пд и ДКС Варна излизат в мач между първия и последния в НВЛ при жените
Марица Пд и ДКС Варна излизат в мач между първия и последния в НВЛ при жените