НОВИНИ

"Зелен" вместо "Черен петък" в Белгия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:25, 25.11.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Черният петък е ден за изгодни сделки, индикатор за състоянието на икономиката, но за мнозина е и причина за вредния тенденции като свръхпотребление и хищническо отношение към природните ресурси. Алтернативният възглед споделя белгийска модна верига, която затвори всичките си магазини в разгара на търговската треска. Вместо намаления на клиентите се предлага безплатна поправка и освежаване на износените им дрехи.

"Зелен" вместо "Черен петък" обяви днес белгийска модна марка и затвори всичките си 13 търговски обекти в страната. Не работи и онлайн магазина. Вместо това 100 служители на веригата, начело с главния изпълнителен директор, се събраха в централата в Гент, за да поправят безплатно около 600 облекла, предадени от потребители. Компанията отхвърля философията "купувайте колкото може повече, възможно най-евтино".

Патрик Дестрюмо - управител: "Това не отговаря на устойчивата философия, която споделяме и вместо Черен петък, участваме в Зелен петък. Удължаваме живота на всички дрехи, които са ни предадени".

В инициативата участва и друга модна верига, която затвори за ден всички свои магазини в Белгия, Нидерландия и Германия. Служителите работиха доброволно за почистване и облагородяване на резервати и паркове в своите страни. Специалисти по кръгова икономика отбелязват, че е време хората да преосмислят потребителското си поведение.

Тихо ван Хауверт - експерт по кръгова икономика: "Вярваме, че кръговата икономика трябва да стане норма. Това включва по-дълготрайни продукти, продукти, които подлежат на поправка и рециклиране".

Някои потребители просто не вярват в Черния петък.

Барт Вандерелскен - пенсионер: "Ние сме от Нидерландия. Случвало ми се там под етикетите за Черния петък да откривам по-ниски цени. Така че, не им вярвам".

Затворените магазини в Гент изненадаха някои клиенти навръх пазарната треска за Черния петък, но мнозина подкрепят инициативата и са готови да се върнат отново.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата е натъжен от смъртта на скитник, починал на площад "Свети Петър"
Папата е натъжен от смъртта на скитник, починал на площад "Свети Петър"
Протест срещу насилието над жени в София (Снимки)
Протест срещу насилието над жени в София (Снимки)