НОВИНИ

Хоро в подкрепа на жертвите на домашно насилие в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 25.11.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

В Международния ден за елиминирането на насилието над жени и момичета в центъра на Русе институции, пряко свързани с проблема, организираха хоро на площад „Свобода“. То беше поведено от известни русенски танцьори, към които се присъединиха много граждани.

С това се поставя началото на 16-дневната кампания „Отново заедно срещу насилието над жени и момичета“. До края на месеца са предвидени срещи с ученици и студенти, а на 29 ноември вечерта Пантеонът на възрожденците ще бъде осветен в оранжево в памет на жените, станали жертва на домашно насилие. Има и предложение този ден да бъде обявен за национален.

За 5 години в районните съдилища в страната са разгледани над 3000 дела за домашно насилие, но много други случаи не са стигнали до съдебните зали, казаха от Сдружение „Център Динамика“. Трябва да бъде непримирим към този проблем, да не се притесняваме и страхуваме да подаваме сигнали. Защото само тази година заради домашно насилие живота си са загубили 19 жени в страната.

В Русе от януари досега са били разгледани повече от 250 случая. От „Център Динамика“ припомниха, че вече два парламента не успяват да разгледат предложенията за промените в Закона за защита от домашното насилие и че досега никой не е направил регистър нито на пострадалите, нито на насилниците.

Автор: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия - Еквадор 1:1
Нидерландия - Еквадор 1:1
Българи премериха сили с Рони О‘Съливан и Джими Уайт
Българи премериха сили с Рони О‘Съливан и Джими Уайт