НОВИНИ

Зеленски отправи остра критика към кмета на Киев Виталий Кличко

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 26.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Володимир Зеленски изненадващо отправи критики към кмета на Киев Виталий Кличко във връзка с разкриването на специални подслони за хората без електричество и отопление. Забележката на украинския президент е необичайна, защото той обикновено хвали представителите на властите в Украйна. Засега няма реакция от кабинета на Кличко, който е кмет на украинската столица от 2014 година.

Кметът на Киев Виталий Кличко не се е справил добре със задачата по разкриването на подслони за хората, останали на тъмно и студено заради руските атаки.

Изненадващата критика дойде от президента на Украйна Володимир Зеленски според когото помощта, която оказват Кличко и служителите му, не е достатъчна. Зеленски разкритикува и тези, които по думите му са лъгали в официалните си доклади, без обаче да даде подробности.

"За съжаление, не навсякъде местните власти се справят добре. В частност в Киев има много оплаквания. Моля обърнете внимание - жителите на Киев се нуждаят от повече подкрепа. Тази вечер 600 000 потребители са изключени от мрежата. Много граждани са без електричество за 20 и дори 30 часа. Очакваме качествена работа от екипа на кметството", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Специалните подслони, станали известни под името "пунктове на несъкрушимост", предоставят достъп на украинците до осветление, вода, отопление, интернет и връзка за мобилен телефон.

"Нямам ток и осветление повече от три дни, а се налага да заредя телефона и преносимите ми зарядни устройства. Трябва да разговарям със семейството ми, което не е в Киев, живея сам тук", допълни Данило Хераймович, студент.

От специалните подслони се провеждат дори учебни часове. Някои ученици се намират в окупираните територии и това допълнително усложнява комуникацията с тях.

"Изпращаме им задачи с обяснения какво се изисква да направят. Много от децата трябва да изтриват информацията и затова пращаме по няколко пъти. Телефоните им се проверяват и затова трият всичко", каза още Тетяна Волкова, учителка.

Разкритите до момента подслони са повече от 4000.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дълги опашки се извиха в САЩ за Черния петък
Дълги опашки се извиха в САЩ за Черния петък
ЦСКА стартира за Купата, Славия и Лудогорец ще изиграят отложения си мач
ЦСКА стартира за Купата, Славия и Лудогорец ще изиграят отложения си мач