Британският премиер потвърди, че се отлага премахването на ограничителните мерки в Англия

от БНТ , Източник: БНР
22:38, 14.06.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Европа
британският премиер потвърди отлага премахването ограничителните мерки англия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Британският премиер Борис Джонсън потвърди отлагането с 4 седмици на планираното иначе за 21 юни вдигане на локдауна в Англия. Правителството, обясни Джонсън, е загрижено от увеличаващите се случаи на заразявания с индийския вариант на вируса.

Джонсън обаче изрази увереност, че след 19 юли няма да има повече отлагания.

Премиерът каза, че правителството е било изправено пред труден избор. Дали да спази обявената дата 21 юни за премахване на ограничителните мерки, при опасност обаче вирусът да надделее над ваксините и хиляди да станат жертва, което би могло да бъде избегнато. Или да даде на националното здравеопазване още няколко жизнено необходими седмици за ваксиниране на повече хора.

Ето защо до 19 юли остава забраната за отваряне на нощните клубове, за провеждане на фестивали и за работа на пъбовете и ресторантите на пълен оборот. До 6 души могат да се събират на закрито и до 30 на открито. Ще бъде направен толеранс обаче за сватбите, на които ще бъдат допускани повече от 30 души при спазване на социална дистанция. Събития като европейското първенство по футбол и някои театрални представления ще продължат по план.

След две седмици ще бъде направен нов преглед на данните и премиерът не изключи по-ранно вдигане на локдауна, ако положението се подобри.

Решението на правителството ще бъде внесено да обсъждане и гласуване в Камарата на общините като се очаква сериозен бунт в редиците на Консервативната партия на Борис Джонсън.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
157 са новите случаи на заразени с коронавирус за денонощието
157 са новите случаи на заразени с коронавирус за денонощието
Заев идва в България, президентът Радев очаква "активен политически диалог"
Заев идва в България, президентът Радев очаква "активен политически диалог"