Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Броят отново над 60 000 бюлетини за избора на общински съветници в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 13.11.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
броят отново 000 бюлетини избора общински съветници бургас
Слушай новината

60 347 бюлетини от общо 339 секции за избор на общински съветници в Бургас ще бъдат преброени отново.

Няколко часа след като новият Общински съвет в града положи клетва, Административният съд в морския град взе решение да уважи жалбата на Константин Бачийски и Бисер Русимов от ПП СЕК. Те поискаха ново преброяване на бюлетините от изборите, оспорвайки мандатите, които партията получи. В момента СЕК има трима представители в Общинския съвет.

В съда лидерът на партията Константин Бачийски заяви, че е бил свидетел как в една секция бюлетини на партията му са били прехвърлени към друга партия.

“Аз лично присъствах в една от секциите и с очите си видях как бюлетини, които са валидни и са от Средна европейска класа, са сложени в купчинката на ГЕРБ. Там имаше разправия. Лично се убедих. Там имаме сигнали и от други лица, които са присъствали по други секции. Вярвам, че изборния резултат не е коректно отразен и след тази съдебно-техническа експертиза ще докажем, че резултатите са различни.”, заяви Бачийски.

Юристите на СЕК уточниха, че настояват за преброяване само на техните бюлетини и че не оспорват самите избори, а процесът на броене на бюлетините.

“Става дума за 34 гласа разлика, които биха могли да променят доста неща в съотношението в Общинския съвет. Нещо повече - нека да се има предвид и обстоятелството, че това е в интерес на избирателите и то не е някаква прищявка на един човек или на ръководството на една партия.”, заяви адвокат Богдан Йорданов.

“Допускането на извършване на повторно преброяване на над 60 хил. бюлетини в района на ОИК-Бургас ще отвори широко вратите към неаргументирани оспорвания на решенията на ОИК и злоупотреба с права.”, заяви адвокат Бошнаков.

Следващото заседание по делото е насрочено на 1 декември.

Автор и снимки: Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хари Кейн: Наистина бих искал да играя с Меси
Хари Кейн: Наистина бих искал да играя с Меси
Благомир Коцев официално встъпи в длъжност като кмет на Варна
Благомир Коцев официално встъпи в длъжност като кмет на Варна