НОВИНИ

ВАС обяви за законосъобразен избора на кмет на Зидарово

съдът касира кметските избори созополското село зидарово
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 23.02.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Регионални
Слушай новината

Върховният административен съд отмени решението на Административния съд в Бургас, с което бяха касирани изборите на кмет на село Зидарово, община Созопол. Така се потвърждава изборът на Христо Бардуков за кмет.

Административното дело е образувано по касационна жалба на местната коалиция "БСП за България" и Христо Бардуков срещу решението на първоинстанционния съд.

Върховните съдии смятат, че не следва да се взима предвид съмнението на първоинстанционния съдебен състав в достоверността на резултатите от гласуването, описани в протокола на СИК в ИС 13, тъй като, съобразно разпоредбата на чл. 459 ал. 7 от Изборния кодекс, съдът разглежда само обстоятелствата, посочени в жалбата. В нея не са изложени твърдения за манипулиране на изборните книжа в секция 13. Върховните съдии смятат още, че първоинстанционният съд грешно е възприел като нарушение полагането на подписи върху лентата, несъответстващи на броя на членовете на СИК.

ВАС приема, че трябва да се приеме за съществено само онова нарушение, което би обусловило различен краен резултат при обявяване на изборните резултати. В конкретното производство липсват основания, които да доведат до извод, че установените в процеса на съдебна проверка нарушения в работата на конкретната секционна избирателна комисия не биха могли да доведат до промяна в изборния резултат за кмет на населеното място.

Върховният съд намира, че оспореното съдебно решение е неправилно поради несъобразяването му с приложимите материалноправни норми и следва да бъде отменено.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денислава Глушкова отпадна във втория кръг на сингъл на турнир по тенис в Тунис
Денислава Глушкова отпадна във втория кръг на сингъл на турнир по тенис в Тунис
Ливърпул ще играе срещу Спарта Прага, Байер Леверкузен изтегли Карабах за осминафиналите на Лига Европа
Ливърпул ще играе срещу Спарта Прага, Байер Леверкузен изтегли Карабах за осминафиналите на Лига Европа