НОВИНИ

Брюксел с нов мониторингов доклад за Румъния, но не и за България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:07, 08.06.2021
Чете се за: 01:40 мин.
Европа
брюксел нов мониторингов доклад румъния българия
Слушай новината

Европейската комисия прие днес нов доклад за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Румъния и България са единствените две страни в ЕС, които от своето приемане в ЕС през 2007 година бяха поставени под наблюдение от страна на Еврокомисията в области като борбата с корупцията и организираната престъпност и съдебната реформа.

Последният доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за двете държави беше през октомври 2019 година и беше изготвен от предишната Еврокомисия. Тогава Брюксел предложи наблюдението върху България да бъде снето, но след като за това се произнесат и Европейският парламент и държавите членки.

Европейският парламент излезе с положителна оценка за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка за България, но държавите-членки все още не са се произнесли. На практика това означава, че Механизмът за страната ни все още е в сила, но Еврокомисията не публикува днес нов доклад по него.

В доклада за Румъния от днес се казва, че в страната има нов тласък на реформите и е на път да изпълни препоръките на Брюксел. Еврокомисията очаква от румънските власти конкретни законодателни и други мерки за изпълнение на поетите ангажименти.

През юли Европейската комисия ще представи докладите за върховенството на закона във всички държави членки на ЕС, включително България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тошко Йорданов запозна посланик Херо Мустафа с приоритетите на "Има такъв народ"
Тошко Йорданов запозна посланик Херо Мустафа с приоритетите на "Има такъв народ"
Град в САЩ ще изплаща репарации на афроамериканското си население
Град в САЩ ще изплаща репарации на афроамериканското си население