НОВИНИ

Брюксел се готви за нов земеделски протест утре

брюксел готви нов земеделски протест
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:44, 25.03.2024
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

В Брюксел за утре е насрочен трети от началото на годината масов протест на недоволни земеделци, съобщиха местни медии. Очаква се протестът да започне от 6:00 часа сутринта и да предшества с няколко часа заседанието на министрите на земеделието от ЕС.

Според организаторите се предвижда в града да пристигнат 300 трактора и това е значително по-малко от първата подобна проява през февруари, когато в града навлязоха около 1300 машини. Властите предупреждават, че утре придвижването в Брюксел ще бъде възможно основно с градски транспорт, като е вероятно да бъдат блокирани няколко от входовете на магистралите към столицата.

Земеделците настояват за промени в правилата за тяхната дейност и се обявяват срещу търговските споразумения на ЕС. Дневният ред на заседанието на земеделските министри включва обсъждане на състоянието на пазара на селскостопански стоки, повлияно от войната в Украйна, и бъдещето на общата земеделска политика на ЕС.

В навечерието на заседанието Европейската комисия представи предложения за промени, свързани с исканията на земеделците. Протестите създадоха пречка за напредък по споразумението на ЕС с държавите от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай), а във Франция Сенатът отхвърли ратификацията на споразумението СЕТА за свободна търговия с Канада, което действа от 2017 г., но все още не е окончателно одобрено от всички европейски страни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Георгиев бе титуляр при шампионатен успех на Колорадо Аваланч
Александър Георгиев бе титуляр при шампионатен успех на Колорадо Аваланч
Българският национален отбор се връща към традиционния си екип срещу Азербайджан
Българският национален отбор се връща към традиционния си екип срещу Азербайджан