НОВИНИ

Брюксел започва постепенно премахване на клетките за селскостопански животни

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:05, 30.06.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
брюксел започва постепенно премахване клетките селскостопански животни
Слушай новината

Европейската комисия ще представи най-късно до 2023 година законодателно предложение за забрана на използването на клетки за рeдица селскостопански животни. Предложението ще бъде част от текущото преразглеждане на законодателството в областта на хуманното отношение към животните съгласно стратегията "От фермата до трапезата“.

Решението е в отговор на Европейската гражданска инициатива "End the Cage Age“ (край на клетките). Това е шестата инициатива, подкрепена от над 1 милион граждани в целия ЕС.

Всички селскостопански животни се ползват от действащото законодателство за защита на животните, но правилата относно поставянето в клетки се отнасят само за кокошките носачки, бройлерите, свинете майки и телетата. В своя отговор Комисията се ангажира да представи до края на 2023 г. законодателно предложение за постепенно премахване, завършващо с пълна за забрана на използването на системи от клетки за всички животни, упоменати в инициативата.

Предложението на Комисията ще се отнася по-специално до:

- Животните, които вече са обхванати от законодателството: кокошки носачки, свине майки и телета;

- Други животни, упоменати в Европейската гражданска инициатива: зайци, ярки, носачки за разплод, бройлери за разплод, пъдпъдъци, патици и гъски.

За тези животни Комисията вече поиска от европейския орган за безопасност на храните да допълни наличните научни доказателства с цел да бъдат определени условията, чието изпълнение е необходимо с оглед на забраната за използването на клетки.

Тъй като прекратяването на използването на клетки ще изисква промени в настоящите селскостопански системи, Комисията ще разгледа социално-икономическите и екологичните последици от мерките, които предстои да бъдат предприети, както и ползите за хуманното отношение към животните, в рамките на една оценка на въздействието, която ще бъде завършена преди края на 2022 г.

В този контекст най-късно в началото на 2022 г. ще бъде проведена обществена консултация. Комисията ще направи оценка на осъществимостта на работата по приемането на предложеното законодателство, което ще влезе в сила от 2027 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камарата на архитектите внесе предложения за промени в Закона за устройство на територията
Камарата на архитектите внесе предложения за промени в Закона за устройство на територията
Никола Цолов – най-бързият пилот с Фернандо Алонсо Карт
Никола Цолов – най-бързият пилот с Фернандо Алонсо Карт