НОВИНИ

"Булгаргаз": Атаките срещу нас създават съмнения за обслужване на интереси извън тези на държавата

булгаргаз прогнозира ниска цена природния газ февруари
bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 09.01.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

През последните месеци „Булгаргаз“ ЕАД е обект на безпрецедентна и непочиваща на факти атака и дезинформационна кампания, които създават съмнения за злонамереност и обслужване на икономически интереси извън тези на държавата, битовите потребители на природен газ и българската индустрия.

Това се посочва в позиция на съвета на директорите на дружеството.

"С действията си в периода от 2015 г. досега, „Булгаргаз“ ЕАД доказа, че служи изцяло на обществото, работи в интерес на своя собственик - българската държава, както и изцяло в полза на своите клиенти – българската индустрия, топлофикационни дружества и газоразпределителни предприятия. В този период, компанията беше оздравена финансово от тежкото наследство и се превърна в гарант за сигурността на доставките на природен газ в България, в значим фактор на регионалния газов пазар, както и в надежден и желан партньор на бизнеса, международни доставчици и финансови институции.", посочват от дружеството.

В позицията се изтъква, че за последните две години "Булгаргаз" ЕАД е прехвърлил на топлофикационните дружества, газоразпределителните предприятия и индустрията всички ползи от договорите си със своите доставчици.

Така за две години от дружеството твърдят, че са насочили близо 877 млн. лева допълнително към българския бизнес, топлофикациите и газоразпределителните предприятия - 202 млн. лв. през 2020 г. и приблизително 675 млн. лв. за 2021 г.

От "Булгаргаз" категорично опровергават твърденията, че продават "евтин газ" в Румъния и подчертават, че при формирането на цената на газа, са спазили всички законови процедури.

Цялата позиция на "Булгаргаз“ ЕАД вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Анастасов, ДПС: Разговорът за миналото не трябва да пречи на разговора за бъдещето с РСМ
Станислав Анастасов, ДПС: Разговорът за миналото не трябва да пречи на разговора за бъдещето с РСМ
Спас Делев: Ще помогна на Лудогорец да спечели титлата и Купата на България
Спас Делев: Ще помогна на Лудогорец да спечели титлата и Купата на България