НОВИНИ

"Булгаргаз" отговори на скандалните обвинения

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:46, 05.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
булгаргаз поиска ново поскъпване газа
Слушай новината

Предвид спецификата на борсовата търговия на природен газ бе извършена проверка относно изнесената информация. Вследствие бе установено, че поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан". Това се посочва в позиция на "Булгаргаз", изпратена до "По света и у нас".

Цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените от "Булгаргаз", които са 37 000 мегаватчаса. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на "Булгаргаз".

При направения анализ се установи, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която "Булгаргаз" ЕАД би получило в случай на положителен дисбаланс към "Булгартрансгаз" ЕАД, поради неосвобождаване на излишните количества.

Предвид финансовото състояние, наследено от бившето ръководство на дружеството, изразяващо се в недостиг на средства, възстановяването на нарушения паричен поток е от огромно значение за дейността на дружеството, свързана със сигурността и непрекъснатостта на доставки за страната, се казва още в позицията на "Булгаргаз".

Ръководството на дружеството предприема всички необходими действия, в рамките на закона и в условията на пълна прозрачност, да осигури финансов ресурс, който да гарантира дейността на дружеството, като обществен доставчик и участник на пазара на природен газ.

Новият директор на "Булгаргаз": Старото ръководство е освободило мениджърите ден преди вписването на новото

По-рано днес бившият премиер Бойко Борисов заяви, че управляващите "крадат", докато мислят за арести.

"Арести, арести, докато те крадат. И ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони", заяви Борисов.

В "Денят започва с Георги Любенов" обвинения отправи и лидерът на АБВ Румен Петков.

По повод "Булгаргаз" Румен Петков каза, че страната ни е "харизала" вчера на Румъния 60 000 мегавата за уикенда - нещо, което старото ръководство не е правило с месеци. Сделките са траели по 3 секунди, това не бива да бъде подминавано", каза лидерът на АБВ.

Според Румен Петков за 5 минути може да се види кои са посредниците в тези сделки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мачовете на Левски в Израел от Балканската лига по баскетбол няма да се играят
Мачовете на Левски в Израел от Балканската лига по баскетбол няма да се играят
Олимпийският шампион на 100 м се завърна с успех в Берлин
Олимпийският шампион на 100 м се завърна с успех в Берлин