НОВИНИ

"Булгаргаз" връща до края на май надвзетите пари заради понижената цена на газа

Николай Минков
от Николай Минков
18:18, 13.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Бизнес

До края на май "Булгаргаз" ще върне всички надвзети пари на крайните клиенти, чиито цени на синьото гориво се определят от енергийния регулатор. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, приети единодушно от ресорната парламентарна комисия. Става въпрос за 150 млн. лв., които руската "Газпром Експорт" върна на българското дружество заради понижаване на цената с 40%.

За потребителите и бизнеса това означава поевтиняване на фактурите на всички клиенти на топлофикациите у нас, които са на газ. Което най-вероятно ще бъде отразено в изравнителните фактури за настоящия отоплителен сезон, обясниха за "По света и у нас" от КЕВР. Причината е, че заради извънредното положение отчитането на радиаторите няма да бъде извършено през май, каквито са законовите изисквания, а ще продължи и през следващите месеци, което ще даде възможност на топлофикациите да преизчислят сметките, пресмятайки намалената с 40 % цена на газа.

Пари обаче на домакинствата няма да бъдат връщани. Разликата от завишените цени ще бъде прихващана в бъдещите ни фактури месец за месец. Фирмите, които са купували газ от свободния пазар, ще се наложи индивидуално да се договарят с "Булгаргаз" за тяхното обезщетение.

До 30 дни КЕВР трябва да презчисли какви суми трябва да бъдат върнати на топлофикациите и на дистрибуторите на газ, обясни председателят на Парламентарната комисия по енергетика.

Валентин Николов - председател на Парламентарната комисия по енергетика: След като КЕВР се произнесе, има 14-дневен срок, в който съответно "Булгаргаз" трябва да изчисли сметките и до края на май надвзетите пари ще бъдат по сметките на клиентите на "Булгаргаз".

Едва след това тополфикацииите и газовите дистрибутори компенсират битовите потребители, заради завишените сметки от август миналата година до края на март.

Таско Ерменков - ПГ на БСП за България: Ще стане с прихващане за онези, които продължават да бъдат клиенти на топлофикации или там където са газифицирани и са купували от "Булгаргаз", или с пари на онези, които вече не са клиенти. На тях ще им бъдат върнати живи пари.

Шефът на КЕВР увери, че няма да има ощетени клиенти.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Принципът е да бъде справедливо връщането на надвзетите суми за всички български потребители на природен газ, който е закупен от "Булгаргаз". А самият "Булгаргаз" го е получил от "Газпром Експорт".

За да бъде удволетворено и искането на бизнеса, който е купувал газ от свободния пазар, депутатите премахнаха забраната в пъровоначалния законопроект фирмите да се договарят за компенсацията директно с "Булгаргаз". Индустрията претендира за 45 млн. лв. надписани във фактурите от август миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти прогнозират задържане на цените на горивата
Експерти прогнозират задържане на цените на горивата
След Великден може да отворят пазарите, ако мерките се спазват
След Великден може да отворят пазарите, ако мерките се спазват