НОВИНИ

След Великден може да отворят пазарите, ако мерките се спазват

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:15, 13.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
Бизнес

От днес кооперативни пазари и цветните борси са временно отворени. Ако мерките дадат резултат, след Великден те най-вероятно ще се върнат към нормалния режим на работа.

Това заяви здравният министър при проверка на пазара "Димитър Петков" в столицата.

До затварянето на пазарите вчера се стигна след заповед на здравния министър, за да няма струпване на хора. Днес обаче бяха те отново отворени и се напълниха с хора. Така на търговците беше дадена отсрочка от 3 дни да продадат продукцията си. Клиентинте посещаваха пазарите при строг ред и спазване на ограничителни мерки.

Здравният министър беше впечатлен от добрата организация и на Женския пазар, и на пазара "Димитър Петков" в столицата. Според него проверките ще помогнат да се постигне необходимият баланс и да бъде удобно както за търговците, така и за клиентите.

10 души влизат, 10 излизат. Така в извънредна ситуация на Женския пазар едновременно могат да пазаруват не повече от 80 души.

Красимир Димитров, "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община: Идеята е да има само един вход и един изход на пазара и да няма струпване. Виждате редицата - всичките изпълняват мерките, които са 2 метра разстояние един от друг.

Големият въпрос на търговците е до кога ще продължи тази ситуация. Категоричен отговор към момента все още няма.

Едно е ясно - на Великден със сигурност пазарите ще останат затворени.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Цялата обиколка показа, че хората са изключително съзнателни, не видях хора без маски, не видях хора да се бутат. Не видях да са нервни, нито продавачи, нито купувачи.


Желанието ни е ако всичко е наред, възможно най-бързо да дадем въюзможност на тези хора да работят нормално.


РУСЕ

Общинският пазар в Русе се дезинфекцира с машина през деня и всяка вечер. Няма струпване на хора, тъй като е въведена строга организация на движение. Клиентите пазаруват с предпазни маски.

Бирсен Реджебова, производител на зеленчуци: Ние се надявахме за Великден повечето стока да бъде пласирана. Всичко е брак за нас, всичко е загуба на труд, на средства.


ВАРНА

От сутринта на кооперативния пазар във Варна има голям наплив, движението е само в една посока и не се разрешава повече от един човек пред сергия. Търговците са с ръкавици, предлагат и на клиентите.


КЮСТЕНДИЛ

Заради извънредното положение кооперативният пазар в Кюстендил беше затворен цял месец. От днес отново работи, но заграден със сигнална лента. Клиентите, които чувствително са намалели, влизат през специално изграден режим за пропускане - само с маска и след дезинфекциране на ръцете.

Ангелина Иванова,търговец: Постоянно с дезинфектант друго може да не пръскам, но парите задължително пръскам.

Оживено беше днес и на селскостопанските пазари в Пловдив. Хората пазаруват само най-необходимото, не се презапасяват. Заради мерките за сигурност някои търговски зони имат само един вход и един изход.


Проверките на здравния министър ще продължат и през следващите дни. При възможност Ананиев ще посети и пазари извън София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" връща до края на май надвзетите пари заради понижената цена на газа
"Булгаргаз" връща до края на май надвзетите пари заради понижената цена на газа
За битката със заразата: Разказ на излекувана пациентка от "Пирогов"
За битката със заразата: Разказ на излекувана пациентка от "Пирогов"