Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Булгартрансгаз" и сръбският газопреносен оператор подписаха споразумение

bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 18.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
енергийният министър шефът булгартрансгаз инспектират строежа газопровода сърбия
Слушай новината

Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Сърбия "Transportgas Srbija" d.o.o. подписаха споразумение за междусистемно свързване за новата точка Калотина/Димитровград, която се създава с интерконектора България-Сърбия (IBS). Документът беше подписан от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и директора на Transportgas Srbija Зоран Йовчич.

"Капацитетът на IP Калотина/Димитровград е 1,8 млрд. м3 годишно с възможност за реверсивен поток. Усилията на "Булгартрансгаз" за подобряване на междусистемната свързаност със съседните страни и осигуряването на достъп до разнообразни източници на газ от надеждни източници, включително и втечнен през терминала в Александруполис, са от значение за целия регион", заяви Малинов.

По думите му подписването на споразумението за междусистемно свързване за IP Калотина/Димитровград е още една стъпка към по-добра интеграция на енергийните пазари и задълбочаване на енергийното и икономическото сътрудничество между двете страни.

"Убеден съм, че достъпът по този маршрут до газ от алтернативни източници, като Азербайджан и терминалите за втечнен газ, както и до платформата за търговия на "Газов хъб Балкан", който осигурява свързаността с мрежата на "Булгартрансгаз", ще бъде оценен положително от потребителите в Сърбия", подчерта Владимир Малинов.

Благодарение на IBS България получава достъп до източници на газ от Западна Европа по нов маршрут, а Сърбия до терминалите за втечнен природен газ и други алтернативни източници в региона.

Като част от приоритетните проекти за Европа връзката България - Сърбия е призната за ключова инфраструктура, която ще има значителен принос за подобряване на енергийната свързаност.

Европейската комисия отчита приноса на проекта за постигане на общите цели на държавите от Европейския съюз, а именно достъпна, сигурна и устойчива енергия за всички граждани, а в по-дългосрочен план и декарбонизация на икономиката. По линия на Механизма за свързване на Европа проектът получи финансиране в размер на 28 млн. евро, както и 2,8 млн. евро по ОПИК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарл Льоклер ще стартира от първа позиция на Гран при на Лас Вегас във Формула 1 утре
Шарл Льоклер ще стартира от първа позиция на Гран при на Лас Вегас във Формула 1 утре
Забранява се преминаването на МПС над 12,5 тона през прохода Троян - Кърнаре
Забранява се преминаването на МПС над 12,5 тона през прохода Троян - Кърнаре