НОВИНИ

Бюджетната комисия прие за първо четене Закона за държавния бюджет

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:08, 28.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Депутатите от бюджетната комисия приеха с 13 гласа "за" за първо четене Закона за държавния бюджет. Текстовете бяха подкрепени от ПП ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Партиите ще правят предложения за изменения в план-сметката преди второто четене.

От ГЕРБ-СДС определиха бюджета като "компромисен" като основната им критика беше свързана с размера на дефицита. В бюджета той е заложен на 3%. От ГЕРБ настояват да е по-нисък.

От ДПС обявиха, че напротив - подкрепят високия дефицит, ако се използва за инвестиции.

Остро срещу бюджета възразиха от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ". Мотивите - недостатъчно развитата социална политика и високото ниво на дълг.

Депутатите от бюджетната комисия приеха бюджетите на държавата и на държавното обществено осигуряване. Подкрепа обаче не получи бюджетът на Здравната каса, който по-рано беше отхвърлен и на здравна комисия.

Сериозни критики към план-сметката на държавата изрази управителят на БНБ Димитър Радев.

Според управителя на БНБ предложеният от финансовото министерство бюджет има две предимства - първото, че ще бъде приет до края на годината, което нормализира фискалната програма, а вторият, че са зададени правилни цели за намаляване на инфлацията. Проблем обаче има с тяхното изпълнение - противоречат на мерките, взети от БНБ.

"Какво означава антициклична фискална политика в контекста на бюджета за 2024 година и тригодишната бюджетна програма. Това означава дефицит 1%, балансиран в края на тригодишния период. Реалистично ли е да го постигнем? Напълно съм наясно, че не", заяви Димитър Радев, управител на БНБ.

Според Радев обаче е напълно реалистично да бъде заложено постепенно намаляване на дефицита с времето. Това обаче според финансовия министър би спряло растежа на икономиката.

"Това е една политика на стабилната бедност, ние сме стабилни, не поемаме никакви рискове, не нарушаваме финансови критерии и се придържаме към една политика на балансиран бюджет", допълни финансовият министър Асен Василев.

Срещу тази теза обаче се обявиха от ГЕРБ-СДС, които подкрепиха бюджета, определяйки го за компромисен вариант. Според бизнеса обаче план-сметката на държавата не е добра.

"Това, което ни липсва, е административната реформа, оптимизацията на структурите, особено на тези, които се занимават с една и съща областна политика. По-голям принос и стимулиране на частните инвестиции", добави Станислав Попдончев, БСК.

Обратно на работодателите синдикатите настояват за повече социални разходи и също не са доволни напълно от бюджета.

"Ще подкрепим под условие и ние търсим едни допълнителни 600 млн. за доходи. По отношение на макрорамката приходите бяха леко напрегнати, но според последния вариант, който беше внесен в Народното събрание, приходната част беше намалена с 2,4 млрд.", каза още Любослав Костов, КНСБ.

Въпреки че не се проведе сериозен дебат бюджетът на Здравната каса беше отхвърлен с неофициален аргумент от ГЕРБ и ДПС, че по думите им не е хубав.

Точните мотиви на двете партии ще бъдат обявени утре, обещаха от партиите.

Очаква се бюджетите на Здравната каса и държавното обществено осигуряване да бъдат гласувани на първо четене в петък, а през другата седмица да бъде внесен и държавният бюджет.

Вижте още в прякото включване на Цветелина Катанска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се раздели с двама футболисти
Берое се раздели с двама футболисти
БФ Самбо връчи парични премии на медалистите от световните първенства през тази година
БФ Самбо връчи парични премии на медалистите от световните първенства през тази година