НОВИНИ

Габриел: София не би дала разрешение за прелитане на руската делегация за Скопие, без да знае списъка на пътуващите

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 28.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в четвъртък в Скопие предизвика реакции в НАТО и Европейския съюз заради участието на руска делегация начело със Сергей Лавров в нея. Украйна и балтийските държави обявиха, че няма да отидат в Скопие именно заради присъствието на Лавров. Дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел ще пътува, но няма да разговаря с руския външен министър, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че ОССЕ сама решава кого да покани на срещата.

Външният министър на България Мария Габриел съобщи, че ще бъде в Скопие, но разговори с Лавров също не са предвидени. София е проучила списъка с руските делегати и е отказала преминаване през въздушното ни пространство на тези от тях, които са санкционирани от Европейския съюз.

"Всичко необходимо като координация с направено, защото това е важно. Фактът, че господин Лавров може да пътува е свързан с изключенията, които на него са дадени, бивайки в списъка, да може да участва в международни форуми. Затова и продължителността на това изключение е много ясно дефинирана - от три часа за заседанието до 72 часа, като ние ясно сме поискали и получили информация за списъка и в списъка, който сме получили, сме изключили всеки, който е в санкционния списък на ЕС", заяви Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Министрите на външните работи от НАТО обсъждат днес и утре военната подкрепа за Украйна, а утре в срещата ще се включи и външният министър на страната Дмитро Кулеба. Столтенберг обеща военната помощ за Киев да продължи, както и подкрепата за членството на страната в Алианса.

"На срещата ни днес съюзниците потвърдиха решимостта си да поддържат Украйна по пътя ѝ към НАТО. Те изразиха непоколебима подкрепа за украинците, които смело защитават страната си. През последните дни беше обявена и нова помощ за страната", допълни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Германия обеща 8 милиарда евро за следващата година, а Нидерландия обеща над 2 милиарда. Румъния откри учебен център за F-16 за украински пилоти. Някои от съюзниците, сред които САЩ и Финландия, изпращат повече системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси. А 20 съюзници се обединиха в коалиция за доставки на системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

Външните министри от НАТО обсъждат и сигурността в Западните Балкани. В последните седмици в Косово имаше инциденти, в които бяха въвлечени силите на алианса в Косово. Столтенберг обеща Алиансът да направи всичко необходимо за запазване на сигурността в региона.

Голяма част от външните министри от Алианса изразиха и разочарованието си от липсата на напредък в позицията на Турция за приемането на Швеция в НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски съд удължи задържането на американския репортер Иван Гершкович
Руски съд удължи задържането на американския репортер Иван Гершкович
Одит в болница "Пирогов" показва финансови нарушения, съобщи здравният министър
Одит в болница "Пирогов" показва финансови нарушения, съобщи здравният министър