НОВИНИ

Одит в болница "Пирогов" показва финансови нарушения, съобщи здравният министър

По думите на Христо Хинков болницата е в лошо финансово състояние

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
14:16, 28.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Още
Снимка: БТА
Слушай новината

Скандал в "Пирогов". Здравният министър твърди, че одитен доклад е констатирал финансови нарушения в болницата. А в сигнал до парламента директорът на болницата Валентин Димитров се оплаква, че бивши служители на "Пирогов", които сега работят в здравното министерство, му оказват натиск. Председателят на здравната комисия в парламента пък подозира политически апетити към "Пирогов".

Здравният министър е уведомил премиера и шефа на здравната комисия, че одитен доклад показал злоупотреби в "Пирогов".

"Констатирани са финансови нарушения в "Пирогов". И задлъжнялост на болницата. Болницата е в лошо финансово състояние. Аз повече няма да казвам, защото очаквам и прокурорски проверки", заяви проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването.

Той каза, че ще разговаря с шефа на "Пирогов" за резултатите от одитния доклад.

Проф. Христо Хинков: И във връзка с цялостното състояние на "Пирогов", което е плачевно.

БНТ: Ще смените ли директора?

Проф. Христо Хинков: Изглежда не.

Поискахме информация за финансовото състояние на "Пирогов" от здравното министерство. От писмената позиция на пресцентъра става ясно само, че докладът на вътрешния одит е 134 страници, а констатираните нарушения са свързани със Закона за обществените поръчки, сезирани са Сметната палата, прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Директорът на "Пирогов" не е съгласен с твърденията на здравния министър.

"Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода, откакто съм директор, болницата беше изведена на печалба. Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв", заяви д-р Валентин Димитров, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

Димитров не коментира доклада, защото не е запознат с него, но в сигнал до здравната комисия в парламента твърди, че съветник, началник на кабинет и директор на дирекция в здравното министерство му оказват натиск. Допълва, че последните двама са били административен и икономически директор в "Пирогов" и са освободени от предишното ръководство заради съмнения за нарушения на Закона за обществените поръчки.

"Също така искам да Ви информирам, че за последния един месец съм разпитван от разследващи полицаи по прокурорски проверки, касаещи обществени поръчки на стойност над 150 000 лв., одобрявани и възлагани от същите 2 лица", заявява в писмо до Народното събрание Валентин Димитров.

Шефът на здравната комисия в парламента е получил одитния доклад вчера, но не разкри детайли от него.

"Звено "Вътрешен одит" е към Министерството на здравеопазването и е възможно този натиск, за който твърди директорът на "Пирогов", да е бил оказан и върху Звено "Вътрешен одит" при изготвянето на този доклад. Зад всичко това прозират политически апетити към "Пирогов", каза още проф. Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

По думите му е имало много случаи, в които твърдения от одити на здравното министерство не се доказват от външни одитори. А вчера шефът на "Пирогов" е получил удостоверение от следствието, че срещу него към момента не се водят разследвания.

"В УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" е извършена проверка, както от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", така и от Звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването. Докладът на "Вътрешен одит" от 134 страници е предоставен на министъра на здравеопазването. В него са констатирани нарушения, свързани със Закона за обществените поръчки. В резултат на това са сезирани прокуратурата, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция. След приключване на проверките от компетентните органи ще бъде взето решение за последващи действия", заявяват още от Министерството на здравеопазването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската прокуратура проверява сигнал за злоупотреба със средства от ЕС в Бойчиновци
Европейската прокуратура проверява сигнал за злоупотреба със средства от ЕС в Бойчиновци
Фенове на ПСЖ нападнаха привърженици на Нюкасъл в Париж
Фенове на ПСЖ нападнаха привърженици на Нюкасъл в Париж