НОВИНИ

Цели и приоритети на "Три морета" - коментар на Симеон Николов и Владимир Сиркаров

bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 09.07.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Бизнес
Слушай новината

Моментът, в който ние сме домакин на срещата "Три морета", е много важен от чисто български интерес, защото е, когато инициативата е във възход. Това каза в "Денят започва" дипломатът Симеон Николов, който е директор на Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

"Тази година инициативата "Три морета" започва с много по-голям ентусиазъм и това е напълно основателно, защото от октомври миналата година, когато заработи инвестиционният фонд, се появи по-голяма увереност, по-голям оптимизъм в страните, които започнаха да се включват", каза още Николов.

Според дипломата има малко прекален оптимизъм и се забелязват големите щети от липсата на прекалена информационна кампания. По думите му нито журналисти, нито експерти са запознати добре със същността на инициативата "Три морета", поради което се появяват и редица спекулации в медиите, но "това беше и в страните, които досега бяха домакини".

Според икономиста от Съвета по икономически и публични политики Владимир Сиркаров инвестиционният фонд е относително малък за мащабите, които се коментират в следващите 15 години.

"Има 9 акционери към момента - това са банките за развитие на 9 от страните, от които част е и България. Към момента е малко под милиард собственият капитал, като иде1ята е да се достигне собствен капитал от 3 до 5 млрд., което да генерира доста по-сериозни ресурси, като се привлече частния капитал и това е ключово, в крайна сметка да може бизнесът да види перспектива в тези проекти", каза Сиркаров.

Според него ако бизнесът не валидира такива проекти, те са обречени на неуспех.

"Важно е да сме възможно най-прагматични, да не се влечем толкова от мащабността, от политическото говорене", подчерта Сиркаров.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата привлече към наказателна отговорност кмета на Гурково за купуване на гласове
Прокуратурата привлече към наказателна отговорност кмета на Гурково за купуване на гласове
Акция срещу купуването на гласове във Великотърновско
Акция срещу купуването на гласове във Великотърновско