НОВИНИ

Целта пред Българската федерация по модерен петобой е спечелване на квота за Олимпийските игри в Париж

През следващата година централата ще организира кръг от Световната купа в София и две европейски първенства до 15 и до 21 години.

целта българската федерация модерен петобой спечелване квота олимпийските игри париж
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:57, 21.11.2023
Чете се за: 05:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководството на Българската федерация по модерен петобой е доволно от постигнатите резултати от националите през 2023 година, но основната цел остава спечелване на квота за Олимпийските игри в Париж 2024.

През следващата година централата ще организира три големи състезания - кръг от Световната купа в София, който ще бъде и олимпийска квалификация, и две европейски първенства до 15 и до 21 години през август.

В правилата на спорта са направени промени, като конната езда отпада след Игрите в Париж. На нейно място влиза гимнастическия паркур, а по-младите състезатели вече тренират и участват по новите правила.

Най-големи надежди за място на олимпийските игри се възлагат на Тодор Михалев и на Ралица Митева.

"2023-а беше една успешна година. Състезателите постигнаха призови класирания. Тепърва им предстои да вземат участие в още турнири до олимпиадата. Надяваме се да имат добри постижения и дано да успеем да спечелим квота за Париж . На Тодор и Ралица има предстои лагер в София, а след това в Унгария", каза президентът на федерацията Камелия Александрова.

Нейната мечта е в София да има център за модерен петобой, но това струва много пари и няма шанс да се случи скоро.

Бившият президент на централата и член на Международната федерация по модерен петобой Андрей Кузманов каза, че вече почти всичко в спорта е политика.

"Модерният петобой не е комерсиален спорт. Докато държавата не оцени, че той е олимпийски спорт, няма как да се случат нещата. Никой в Министерството на спорта дори не знае, че от 2024 година се изваждат конете от петте дисциплини и искате да има политика за определен спорт, говоря не само за модерния петобой. Когато политиката се намеси в спорта стават едни недоразумения. С тази нова дисциплина става дума за геополитика, която е свързана с истинската политика", каза Кузманов.

Той разкри, че само 15 хиляди лева са част от бюджета на федерацията за подготовка на всички национални отбори, а 70 хиляди лева за международен спортен календар.

"Само един билет на Тодор Михалев за следващото състезание в Египет струва 4000 лева. Ако няма политика и Министерството на спорта да е майка на всички, няма как да се получи. От резултатите тази година съм доволен, с малки забележки", добави бившият министър на спорта.

Ралица Митева заяви, че цел номер 1 пред нея е да се представи добре при жените, тъй като тя е само на 18 години.

"Изключително съм доволна от изминалата година. резултатите са страхотни. През 2024-а ще давам отново всичко от себе си и ще се готвя за олимпийските игри. Цел номер 1 ми е да се представя добре при жените на Световните купи", каза Митева.

"За мен годината не беше така блестяща, защото на Европейските игри пропуснах шанс да взема директна квота за Париж 2024. Ще се боря на следващите състезание за квота, има още шест турнира до края на квалификациите", заяви Михалев.

Той коментира въвеждането на новата дисциплина паркур на мястото на конната езда.

"Аз не съм се занимавал с такива неща, много е различно и ще ми бъде трудно. За младите е по-лесно. Моята цел е олимпиадата, след това ще мисля за бъдещето", каза още Тодор Михалев.

В момента той е 11-и в световната ранглиста и има всички шансове да вземе квота за Игрите в Париж догодина.

"Ралица Митева е още ученичка, има страхотен потенциал, но все още не е участвала на състезание с конна езда и не знаем какво резултати ще има. Дори и да не успее за Париж 2024 през нея е бъдещето. Тодор Михалев през целия сезон показва, че е в елита на спорта и просто трябва да затвърди мястото си в ранглистата, за да се класира за Игрите. Финансово всичко възможно ще бъде направено от федерацията, за да се подсигури участието им на всички квалификационни турнири", добави Камелия Александрова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания строи космически апарат за мониторинг на климатичните промени
Великобритания строи космически апарат за мониторинг на климатичните промени
Джил Байдън посрещна елхата за Белия дом (Снимки)
Джил Байдън посрещна елхата за Белия дом (Снимки)