НОВИНИ

Цената на газа в Германия ще се увеличи с около 2,5 евро цента

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:05, 16.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Европа
Слушай новината

В Германия цената на газа за крайния потребител ще се увеличи с около 2,5 цента за киловатчас. Новите цени влизат в сила от октомври. За да се справи с енергийната криза, правителството в Берлин е поставило цел страната да намали потреблението на газ с почти 20%.

Сметките за отопление на едно четиричленно семейство в Германия ще скочат годишно с около 500 евро. Това показват изчисленията на германските медии след като правителството обяви скока на цената за крайния потребител.

"За някои хора няколкостотин евро повече в продължение на година и половина едва ще бъде усетено. Но за други това ще бъде капката, от която чашата ще прелее. Ето защо се нуждаем от решения. Няколко вече бяха обявени от канцлера: едно от тях е ново преизчисляване на заплатите. Предвиждат се и нови обезщетения, които ще заменят сегашните помощи за безработица", каза Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия.

Германия вече отпусна пакет помощи на стойност 30 милиарда евро. Правителството поиска от Брюксел да разреши новия налог върху цената на газа да бъде освободен от ДДС, но все още няма отговор.

Съгласно законодателството на Европейския съюз, налогът се смята за компонент от общата цена на газа, което означава, че данък добавена стойност е задължителен. За това е необходимо излишно разрешение за освобождаване от ДДС.

"Премахването на данъка е най-справедливият начин за разпределяне и покриване на допълнителните разходи. Алтернативата не е просто да няма данък, алтернативата е колапс на германския енергиен пазар", каза Роберт Хабек.

Берлин достигна втория етап от тристранния национален газов план за извънредни ситуации. В следващия етап трябва да бъде решено кои компании вече не могат да бъдат напълно снабдявани.

Заради високата цена на газа в Берлин все по-усилено се говори за преместване на големи производства в чужбина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарят спасител на децата от АМ "Тракия": Гледката беше ужасна, но спряха над 100 коли да помогнат
Лекарят спасител на децата от АМ "Тракия": Гледката беше ужасна, но спряха над 100 коли да помогнат
Пожарът край Сарагоса е унищожил около 8 хиляди хектара гори
Пожарът край Сарагоса е унищожил около 8 хиляди хектара гори