НОВИНИ

Цената на природния газ ще е по-ниска от 1 ноември

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 01.11.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Вместо очакваното увеличение, цената на природния газ за месец ноември става 93,19 лв., при цена за октомври 94,54 лв.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, който даде съвместен брифинг в Министерския съвет с министъра на енергетиката Андрей Живков, председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Вижте повече подробности в прякото включване на Гергана Гайдарова.

България има една от най-ниските цени на природен газ в Европа, допълни Гълъб Донев, с което внесе успокоение за битовите потребители както на природен газ, така и на парно.

Понижението за бизнеса от прогнозните цени на природния газ също ще се случи.

От ноември цената трябваше да се увеличи с 32% спрямо октомври.

Значението на намалението на цената коментира и председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов. По думите му новата цена е с 33% по-ниска спрямо заявлението на "Булгаргаз" от 11 октомври. Това е изключително важно за българските топлофикационни дружества, които използват като енергоносител природния газ. Едно увеличение би имало катастрофални последици за дружествата, особено за „Топлофикация София”, поясни той.

Цената за българските потребители за ноември ще е два пъти по-ниска от цената, на която ще се продава природния газ на европейските газове хъбове, заяви още Иванов.

Той обяви, че с тези цени България, чрез „Булгаргаз” и проведените успешни споразумения с „Газпром експорт”, спестява около 40 млн. долара на потребителите на природен газ в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агуеро остава в болницата
Агуеро остава в болницата
Президентът: Борбата срещу купуването на гласове изисква системни усилия
Президентът: Борбата срещу купуването на гласове изисква системни усилия