НОВИНИ

Тежка техника почиства коритото на река Марица в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 01.11.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Тежка техника се включва в почистването на коритото на река Марица в Пловдив. Причината - градът е заплашен от наводнения и екологична катастрофа и общината сигнализира за проблема в писмо до премиера.

Последното голямо почистване на коритото на реката в Пловдив е извършено преди 10 години. Оттогава всяка година се правят опити за разчистване на растителността, но общинското предприятие в града не разполага с достатъчно капацитет.

Сега се налагат спешни действия, защото при наводнение има опасност от замърсяване на питейната вода и на сметището на града край Цалапица.

За разчистване на храстите и дърветата, които затлачват коритото на реката, общинския съвет в Пловдив отпусна 31 000 лева за тежка техника.

Към момента обаче се прочиства само храстовидната растителност. Общината е получила писмо от РИОСВ, че за изкореняването на дърветата в коритото на река Марица, е необходимо решение на комисия, която преди това да огледа и да маркира дърветата.

Освен основно почистване, трябва да се коригират наносните отлагания на коритото на река Марица, както и да се укрепят защитните стени. По сметки на Община Пловдив за това са необходими 16,5 млн. лева.

Още подробности вижте в прякото включване на Нели Ангелова.

Снимки: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето се затопля още - слънчево до края на деня
Времето се затопля още - слънчево до края на деня
Ясен Петров повика един абсолютен дебютант от Първа лига
Ясен Петров повика един абсолютен дебютант от Първа лига