НОВИНИ

Конференция за климата в Глазгоу: Започват преговори между световни лидери

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 01.11.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

След формалното откриване вчера, конференцията за климата в Глазгоу официално продължава с двудневни преговори между световни лидери. България ще бъде представена от служебния премиер Стефан Янев.

Днешният, на практика, първи работен ден ще бъде посветен на амбициозната цел глобалното затопляне да не надвишава градус и половина.

"По отношение на климата, светът се намира на минута преди полунощ", заяви домакинът - британският премиер Борис Джонсън.

Той счита, че е време човечеството да премине към реални действия докато не е станало прекалено късно.

Очаква се ключова реч и на принц Чарлз. Уелският принц ще се обърне към световните лидери да се ангажират много по-активно с бизнес общностите, за да бъдат разблокирани трилиони долари за намиране на решения. На срещата на Г-20, принцът призова към конкретни действия по отношение на климата.

"Конференцията за климата започва в Глазгоу. Съвсем буквално това е последният шанс. Сега трябва да преведем хубавите думи в още по-добри действия. И тъй като важността на климатичните промени доминира разговорите в нюзрума и в дневните на хората и е заложено бъдещето на човечеството, със сигурност е време да загърбим различията си и да се възползваме от тази уникална възможност да започнем екологично възстановяване чрез устойчива икономика и така спасим нашата планета", заяви принц Чарлз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха да ваксинират деца над 3 години в Китай
Започнаха да ваксинират деца над 3 години в Китай
Огромно количество канабис е изкоренено и унищожено в района на Ново село
Огромно количество канабис е изкоренено и унищожено в района на Ново село