НОВИНИ

Собственици на хотели са застрашени от фалит заради скъпия ток

bnt avatar logo
от БНТ
10:19, 01.11.2021
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Собственици на хотели във Варна и курортите предупреждават, че са заплашени от фалити заради високите цени на тока.

От началото на август разходите им за електричество са се увеличили тройно. Хотелиерите са категорични, че драстичното поскъпване ще доведе до скок и в цените на нощувките. Някои от тях все още изчакват с надеждата да получат помощ от държавата. Други обаче, за да оцелеят в кризата, вече са вдигнали цените с около 30%.

Атанас Карагеоргиев е собственик на един от малкото целогодишно работещи хотели в курорта “Св. Св. Константин и Елена” край Варна. Въпреки драстичното поскъпване на тока, хотелиерът е запазил цените на предлаганите услуги. Макар че са като миналогодишните, отливът на туристи в момента е голям – в хотела има едва 40 гости.

“Най-много ток бях плащал 2019 година, бях стигнал 12 000 лева ток месечно. Сега е 31 000 лева трети месец подред при много по-малко заетост”, казва Атанас Карагеоргиев.

Токът е сред най-големите разходи в туристическия бизнес и трябва да бъде калкулиран в цената. Затова е само въпрос на време всички хотелиери да вдигнат цената на нощувките. Пакетите с включено изхранване ще се оскъпят още повече и заради поскъпването на хранителните продукти.

“Ние работим с предварително подписани договори и цени. Цените са формирани в течение на сезона, те са такива каквито са, а посрещаме гости, които са се записали преди 2, 3 и повече месеца. Тая цена не може да оправдае разходите, които трябва да плащаме – тока – от 3 до 5 пъти, газа -също. И най-притеснителното е, че не знаем каква е прогнозата, никой не може да каже”, обяснява Атанас Карагеоргиев.

Проблем за хотелиерите е и предварителното плащане на тока на свободния енергиен пазар.

“Това първо ни поставя в много трудни условия, защото ние не разполагаме със свободни оборотни средства”, казва хотелиерът.

Въпреки тежката финансова криза в туризма, хотелът ще продължи да работи, категоричен е собственикът му:

“Най-лесно е да затвориш – и какво от това? Ще затворим и ще отложим проблема с 3 месеца. След 3 или 6 месеца пак трябва да отворим. Как ще отворим?! Аз обслужвам кредити, аз работя с хора, които са ми екип! 12 човека, които - ако някого уволня, после не мога да го намеря. А и защо да го уволнявам – той е работил с мен, бил е предан на идеята да обслужваме туристи, обслужвали сме ги добре! Освободя ли тях – трябва да затворя и да продам!”

Собствениците на хотели имат право на помощ от държавата по мярката “60 на 40”, но заради високите цени тя не е ефективна. Възможен изход от кризата е инвестирането в енергоспеспяващо оборудване, което ще доведе до рязък спад в разхода на ток.

“Сега е моментът да правим фотоволтаици." - смята Атанас Карагеоргиев - “Сега е моментът да правим термопомпи, да купуваме и да изграждаме. Ние не можем два или три пъти да вдигнем една цена, която я има вече закована на пазара за България. Ние ще я вдигнем с 5, 6, 10%. Но цената на тока си остава същата, цената на газа си остава същата. За да преодолеем тази ситуация, трябва коренна промяна – и инвестиции и пак инвестиции в иновативна техника”.

Решението за туристическия бранш е в програми, които предлагат безлихвени кредити, казва Атанас Карагеоргиев.

“Не щем подаяния, не ни трябва 60 на 40, не работят! Работи единствено, когато ивестираме в бъдещето. А бъдещето е да се борим с енергетиката в тези условия! По-глобално е да може да сменим целия механизъм на производство и продажба на електроенергия и газ, но това не е по силите на хотелиерите", смята той.

Ако спешно не бъдат взети мерки от държавата, високите цени на тока ще стопят приходите на хотелиерите от летния сезон и браншът отново ще бъде изправен пред сериозни финансови изпитания.

Репортаж: Петя Иванова/Александър Георгиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват ни пролетни температури до 25 градуса
Очакват ни пролетни температури до 25 градуса
Юта надви шампионите след 28 точки на Мичъл
Юта надви шампионите след 28 точки на Мичъл