НОВИНИ

Цената за зареждане на електромобили във Великобритания е скочила с 42 на сто

увеличават електромобилите русе
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:54, 26.09.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Цената за зареждане на електромобил от обществена зарядна станция във Великобритания е скочила с близо 10 лири (10,82 щ. долара) от месец май досега. Това е следствие от рязко нарастващите разходи за енергия, след като Русия нахлу в Украйна, съобщи британският в. "Гардиън".

Повишените цени на едро на газа и електричеството в страната са тласнали нагоре стойността на зареждането на среден семеен електрически автомобил с 42 на сто до над 32 лири, според анализ на британска компания за автомобилни услуги. Това е увеличение с 9,60 лири спрямо май, както и с 13,59 лири повече в сравнение с година по-рано.

Компанията оператор на бързи зарядни станции във Великобритания предизвика гнева на клиентите си, след като заяви по-рано през месеца, че ще увеличи цените на своите зарядни устройства до 1 лира за 1 киловатчас електроенергия. Това е значително повече спрямо предишната цена от 66 пенса за 1 киловатчас. Средната цена за киловатчас електроенергия при зареждане на бързо зарядно устройство в страната е 63,29 пенса.

Някои компании обаче таксуват значително повече клиентите си. Американският производител на електромобили "Тесла", който има най-голямата мрежа за бързо зареждане, след като отвори част от нея за всички автомобилни марки през май, иска 77 пенса за киловатчас от шофьорите, които зареждат модели на други автомобилни компании.

Обединеното кралство планира да забрани продажбата на нови автомобили, задвижвани от изкопаеми горива след 2035 година. Мнозина представители на сектора обаче изразиха загриженост относно бариерите, които пречат на някои хора да сменят конвенционалните си автомобили с електрически. Цената и наличността на обществени зарядни устройства са ключови проблеми, особено в градовете.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юпитер е рекордно близо до Земята за първи път от 59 години
Юпитер е рекордно близо до Земята за първи път от 59 години
Химнът на България беше освиркан в началото на мача с РСМ в Скопие (ВИДЕО)
Химнът на България беше освиркан в началото на мача с РСМ в Скопие (ВИДЕО)