НОВИНИ

Частична евакуация в някои щати в САЩ заради урагана Сали

частична евакуация щати сащ заради урагана сали
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:08, 15.09.2020
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Ураганът Сали може да се засили, когато наближи американското крайбрежие, съобщават американски медии. Базираният в Маями Национален център за урагани заяви, че Сали наскоро се е засилил и има вътрешно ядро, а топлите води край бреговете на Щатите благоприятстват допълнително засилване през следващите часове.

Към момента ураганът от категория 2 се носи с ветрове със скорост от 155 км/ч, но синоптиците казаха, че се очакват постоянни ветрове от около 177 км/ч точно преди сушата във вторник, предаде АФП.

На жителите от ниските райони на Луизиана и Мисисипи е наредено да се евакуират преди урагана, докато президентът Доналд Тръмп е издал извънредна декларация за бедствие в двата щата.

Губернаторът на Алабама Кей Айви също обяви извънредна ситуация, като затвори плажовете и препоръча евакуация от ниско разположените райони.

Енергийните компании, пристанищата и рафинериите побързаха да затворят преди Сали да връхлети.

В югозападната част на Луизиана жителите все още почистват отломките от урагана Лаура и хиляди домове са без ток. Пътят на Сали продължава да е на изток от района.

Губернаторът Джон Бел Едуардс заяви в понеделник, че от Федералната агенция за управление при извънредни ситуации на САЩ са изпратени допълнителни ресурси, за да се избегне отнемането на помощ от Югозападна Луизиана.

Едуардс посъветва над 12 000 евакуирани заради Лаура, които в момента се намират в хотели в Ню Орлиънс, да останат в приютите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малко над 1058 лв. е средният осигурителен доход за юли
Малко над 1058 лв. е средният осигурителен доход за юли
COVID-19 плъзна в Тотнъм преди сблъсъка с Локо (Пд) в Лига Европа
COVID-19 плъзна в Тотнъм преди сблъсъка с Локо (Пд) в Лига Европа