Американският президент не вярва в глобалното затопляне

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:31, 15.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Климатичните промени и пожарите в Калифорния попаднаха във фокуса на предизборната кампания в Съединените щати. Президентът републиканец Доналд Тръмп за пореден път изрази увереност, че глобалното затопляне не е необратим процес.

Според него бушуващите вече седмици пожари са в резултат на лошо управление от страна на губернатора демократ на Калифорния, а не на рекордните жеги и сушата.

Отявлен противник на концепцията за глобалното затопляне Доналд Тръмп за пореден път доказа, че за него природните бедствия имат обяснение, което се разминава с мнението на учените. По време на посещение в Калифорния, която вече няколко седмици е в плен на унищожителни горски пожари, той заяви, че не сушата и рекордните жеги, а лошо стопанисване на горските масиви, са в основата на пожарите.

"Ще стане по-хладно, ще видите. Не мисля, че науката има доказателства за глобалното затопляне", заяви Тръмп.

Калифорнийските пожари са унищожили над 6500 хектара гори. Загинали са най-малко 35 души, хиляди са евакуирани. Кметът на Сан Франциско не остана безразличен към думите на президента.

"Тук, в Калифорния, вярваме в климатичните промени. Не, защото учените твърдят, че те съществуват, а защото сме свидетели на това, което се случва. Защото го изживяваме. Имаме рекордни жеги, пожари и суша. И всички тези климатични процеси се задълбочават", каза Гавин Нюсъм, кмет на Сан Франциско.

Още в първите седмици от президентския си мандат Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

Кандидатът на Демократите Джо Байдън обеща, че едно от първите неща, които ще направи, ако бъде избран, ще бъде именно повторно включване на Вашингтон към пакта.

Смята се, че интересът на Байдън към опазването на природата ще му спечели симпатии сред много млади гласоподаватели, за които темата е от първостепенна важност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
101 години от рождението на Николай Хайтов
101 години от рождението на Николай Хайтов
Първият звънец ще удари във варненското начално училище "Васил Левски" след 3-годишно прекъсване
Първият звънец ще удари във варненското начално училище "Васил Левски" след 3-годишно прекъсване