НОВИНИ

Как да пазим децата на пътя - видими пешеходни пътеки, светлоотразителни елементи и обучение

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 15.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Продължават да се полагат усилия за повече пешеходни пътеки. Но държавата трябва да положи усилия и за по-качествена пътна маркировка и най-вече качествени пътни знаци, отговарящи минимум на българския държавен стандарт. Това коментира в "Денят започва" Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Когато маркировките и знаците не са видими в тъмната част на денонощието, това създава рискове, поясни тя и допълни, че в по-малките населени места се прави компромис с качеството и се поставят ужасно некачествени знаци.

Пешеходните пътеки е важно да бъдат видими и осветени. Повдигнатите пешеходни пътеки са по-безопасни поне според статистиката. Така че има смисъл от тях, коментира и Илия Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи.

Друга тема, около която двамата се обединиха, е важността децата да имат светлоотразителни елементи по дрехите си, когато са на пътя.

"Не може да очакваме шофьорите да пазят пешеходците, ако не ги виждат. Затова е необходимо децата, и всички пешеходци да имат светлоотразителни елементи", заяви Диана Русинова.

"Над 4-5 пъти се увеличава разстоянието, от което се забелязва пешеходец със светлоотразителен елемент", потвърди и Илия Тодоров.

Необходимо е обучението за безопасност на движението и ненарушаване на правилата да започне от ранна детска възраст, а не когато придобиваме книжка, коментира още в "Денят започва" Илия Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи.

"Отговорността на шофьорите и родителите е много голяма, тъй като над 2/3 от децата, които загиват в България, загиват вътре в автомобила. До голяма степен значение имат обезопасителните системи, не се използват масово тези обезопасителни системи", поясни той.

От Европейския център за транспортни политики показаха табло с основните пътни знаци, което се надяват да достигне до всяко едно българско училище.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се изкачи на второто място след победа над Славия в София
Берое се изкачи на второто място след победа над Славия в София
Григор Димитров излиза отново на кортовете в Рим за мача си по двойки
Григор Димитров излиза отново на кортовете в Рим за мача си по двойки