НОВИНИ

Няколко огнища на пожара между областите Стара Загора и Хасково, съмнения за умишлен палеж

bnt avatar logo
от БНТ
07:07, 15.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
Регионални

Цяла нощ продължи борбата с големия пожар, който бушува между няколко села на границата на областите Стара Загора и Хасково. Той е обхванал хиляди декари смесена гора, треви и храсти.

Пожарът е тръгнал от изоставена бадемова гора.

Огнеборците приемат ситуацията като измамно спокойна, защото във вчерашния ден сутринта пожарът е локализиран, но заради силния вятър отново се е разраснал.

Горят няколко огнища, затова има съмнения, че може би пожарът е умишлен. Над 20 екипа гасят от двете страни - и от Хасковска, и от Старозагорска област. Доброволци и горски служители, както и военнослужещи също участват в гасенето.

Днес има готовност отново да се включи и хеликоптер както вчера.

Снощи за малко превантивно беше спряно електричеството в село Полски Градец и към момента десетки тежки машини прокарват просеки, за да ограничат разпространението на огъня.

"Посока югоизток и юг все още нямаме контрол над разпространението, въпреки че сега вятърът е почти нулев и разпространение на практика почти няма. Насочени са усилията ни само в тези насоки - по защита на селата Владимирово и Мъдрец, откъм селата Полски Градец, посока Светлина, този асфалтовият път е преграда, ивиците, които направихме тук, откъм страна на пожара, също свършиха добра работа, така че в две от посоките все още работим интензивно", каза директорът на областната противопожарна служба комисар Николов.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Песен срещу агресията на Валентина Александрова и деца от "Докосни дъгата"
Песен срещу агресията на Валентина Александрова и деца от "Докосни дъгата"
Пожар гори в цех на Захарния комбинат в Пловдив
Пожар гори в цех на Захарния комбинат в Пловдив