НОВИНИ

Чавдар Костов: Ще дам път на младите

чавдар костов успяхме отговорим бързината испания
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 08.09.2022
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Капитанът на националния отбор по баскетбол Чавдар Костов възнамерява да даде път на младите национали.

Баскетболистът потвърди решението си, че се оттегля от националния отбор.

"Със сигурност решението ми да се откажа не е било емоционално. От доста време го обмислям. Реших, че мачовете на европейското първенство са подходящия момент. Ще дам път на младите. Чувствам се доста добре физически. Треньорът разчита на мен във всички фази на играта. Изненадах треньора, не бях говорил с почти никой от щаба. Повечето от момчетата знаеха, че може би ще последва такова нещо след европейското първенство. В момента ме убеждават да не се отказвам, но това е конкретното ми решение. Мачът с Белгия бе последния за мен с националния отбор", категорично заяви той.

Играчът на Рилски спортист смята, че съотборниците му са получили необходим опит, който ще им бъде полезен за потенциално класиране на предстоящото европейско първенство.

"Със сигурност емоциите са едни и същи. Това е голям форум, България не играе всяка година. Много хубави емоции и мачове за нас. Играем срещу силни противници и виждаме какво не ни достига. Това беше много голям шанс за момчетата. Дай Боже след четири години пак да играем на европейско първенство", допълни той.

34-годишният състезател призна, че националният отбор отстъпва на конкурентите си по много показатели и пожела хората във Българската федерация по баскетбол да изградят план, който да подобри нивото на родния баскетбол

"Отборът на Белгия е доста добър и има доста добри играчи. Има доста ветерани, бяха доста опитни. Много неща ни липсват. Бихме Грузия, който е доста добър отбор, но и те имат липсващи играчи. Имаха и контузен НБА играч. Имахме феноменален ден. Вкарахме 19 тройки. Срещу Белгия не бяхме с толкова добър процент и не се получи добър мач. Много неща ни липсват. Надявам се хората във федерацията да седнат и да направят един план. Всички гледаме към една цел - да се подобри нивото на баскетбола в България и в националния отбор", добави той.

Столичанинът е обнадежден за по-младите национали.

"Има много момчета, които имат потенциал да направят добри кариери в националния отбор. Пред тях е бъдещето, трябва само да работят и да подобрят всеки ден техните качества, за да играят на високо ниво. Всички моменти в националния отбор са ми любими. 15 - 16 години играя. Винаги идвам с удоволствие. Малко ми тежи, че се отказвам, но сега е момента. Трудно е. Със сигурност можехме да направим неща, които не направихме в подготовката, за да се представим малко по-добре. Всеки трябва да си направи анализ и какво трябва да се подобри занапред. Следващите мачове са важни, така че трябва да се работи концентрирано и с цел България да върви напред", завърши той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕЦБ повиши основния лихвен процент със 75 пункта за първи път в историята си
ЕЦБ повиши основния лихвен процент със 75 пункта за първи път в историята си
Божественият природен феномен Белоградчишките скали се сляха в едно с човешкото творение
Божественият природен феномен Белоградчишките скали се сляха в едно с човешкото творение